Слідство вважає, що Луценко догоджав Ющенку стеженням за водієм Сацюка

Середа, 6 липня 2011, 12:10

Слідчі Генпрокуратури вважають, що Юрій Луценко санкціонував стеження за одним із фігурантів справи про отруєння Віктора Ющенка, щоб догодити екс-президенту.

Як пише "Комерсант-Україна", про це говориться в другому блоці обвинувачувального висновку у справі екс-міністра внутрішніх справ, який займає 29 сторінок із 320-ти.

У ньому говориться, що Луценко, а також працівники департаменту кримінального розшуку МВС Володимир Тарасенко й Олег Павленов у рамках розслідування справи про отруєння Ющенка нібито незаконно продовжили до 18 місяців оперативно-розшукову справу (ОРС) у відношенні колишнього водія екс-заступника голови СБУ Володимира Сацюка - Валентина Давиденка.

Відкриття ОРС дозволяло вести стеження за Давиденком і прослуховувати його телефон

Справа була відкрита 9 серпня 2008 року й за законодавством мала бути закрита через рік. Продовжити ведення ОРС ще на півроку (до 18 місяців), відповідно до закону, може тільки міністр внутрішніх справ.

Як говориться у висновку, Тарасенко й Павленов, розраховуючи на підвищення по службі "домовилися винести постанову про продовження термінів ведення оперативно-розшукової діяльності у відношенні Давиденка до 18 місяців і подати її на затвердження Луценкові".

У матеріалах справи зафіксовано, що Луценко з 1 до 12 серпня 2009 року відпочивав із родиною в Італії, а після цього - у період з 13 серпня по 3 вересня - "при нез'ясованих обставинах від невстановлених співробітників МВС отримав постанову" про продовження терміну ведення ОРС.

"Діючи свідомо, з особистих інтересів і всупереч інтересам служби, він особисто затвердив постанову, датовану 6 серпня 2009 року (у момент його відсутності в країні)", - стверджує в обвинувачувальному висновку слідчий ГПУ Сергій Войченко.

Він констатує, що після цього телефони Давиденка незаконно прослуховувалися (усього на прослушку були поставлені 4 телефони), а за ним негласно велося зовнішнє спостереження оперативниками засекречених підрозділів МВС - департаменту оперативної служби й департаменту оперативно-технічних заходів.

Стеження за собою Давиденко "спостерігав, коли виходив із дому, а також коли прямував до Генеральної прокуратури для дачі свідчень". "У той же час, розмовляючи по мобільному телефону, я зауважував його незвичайну роботу, у результаті чого змушений був обмежувати своє спілкування декількома фразами", - зазначається у свідченнях екс-водія.

Войченко вважає, що Луценко підписав документ, "бажаючи догодити президенту Ющенку В. А., створюючи видимість інтенсивної роботи з розкриття спроби його отруєння".

Луценко на допитах розповів, що оперативно-розшукову справу з розкриття "можливого отруєння" Ющенка курирував його заступник Володимир Євдокімов. Екс-міністр визнає: на постанові про продовження строків ОРС стоїть його підпис, але "допускає, що міг підписати зазначену постанову ще до відпустки".

Тарасенко й Павленов стверджують, що продовження ОРС у відношенні Давиденка було законним, бо "на той час в оперативно-розшуковій справі ще не була реалізована інформація про можливість перевезення Давиденком діоксину", а слідчий ГПУ Галина Климович вимагала у відношенні екс-водія "проведення повного комплексу оперативно-розшукових заходів".

За словами Павленова, Давиденко був на дачі Сацюка в день отруєння Ющенка.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...