Сацюк може залишитися в бюлетені через помилку суду

Середа, 29 серпня 2012, 13:35

Екс-заступник глави СБУ Володимир Сацюк може залишитися в виборчому бюлтені через неточність у рішення Вищого адмінсуду.

Про це заявив голова Комітету виборців Олександр Черненко в коментарі УНІАН.

Голова КВУ підкреслив, що суд у своєму рішенні повинен був зобов'язати ЦВК розглянути питання щодо скасування реєстрації Сацюка.

"У виборах завжди була колізія, коли суди скасовували рішення ЦВК. Але суд у своєму рішенні зобов'язував ЦВК ухвалити рішення. Проте були й випадки, коли суд у своєму рішенні скасовував рішення окружних комісій чи ЦВК і завжди йшла суперечка - припиняє це рішення автоматично свою дію чи все-таки комісія повинна додатково скасувати реєстрацію. Зараз дуже важко сказати", - зазначив він.

"Тут дійсно певний юридичний клінч, ситуація зайшла у глухий кут. Якщо ЦВК вважає його кандидатом, то фактично ЦВК, як організатор виборів, буде його вносити в бюлетень. Якщо хтось в цьому побачить порушення, то це знову може стати предметом наступних судових позовів та оскаржень", - сказав Черненко.

За його словами, це питання має бути розв'язано якомога швидше, бо найближчими днями планується затвердження форми бюлетенів.

"Від цього залежить, буде прізвище Сацюка в бюлетені чи ні. Якщо ЦВК не скасує до цього часу, він буде у бюлетені. Але це можна зробити й пізніше та поставити печатку "вибув". Але тут дійсно потрібно розв'язати юридичну колізію", - переконаний Черненко.

У свою чергу представник Сацюка Марина Компанець повідомила, що Сацюк не планує звертатися із заявою до ЦВК про скасування його реєстрації кандидатом у депутати.

"Суд у своєму рішенні не зобов'язав жодну сторону вчинити певні дії - ні нас, ні ЦВК. Своєю ухвалою Вищий адміністративний суд не поставив крапки у справі. Він скасував рішення ЦВК у частині реєстрації, але відповідно до закону, реєстрація чи скасування реєстрації є повноваженням лише ЦВК", - пояснила вона.

Заступник голови ЦВК Андрій Магера 28 серпня заявив, що Центральна виборча комісія поки не планує розглядати питання про скасування реєстрації кандидатом у народні депутати колишнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка через юридичні неточності в рішенні Вищого адміністративного суду від 24 серпня.

Заступник голови ЦВК підкреслив, що ВАСУ в своєму рішенні повинен був встановити й визнати факт непроживання Сацюка впродовж 5 років в Україні та на підставі цього зобов’язати Центрвиборчком розглянути питання скасування реєстрації його кандидатом у депутати.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування