Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Багато українців стають жертвами міліції - Amnesty International

Середа, 12 жовтня 2011, 17:26

Українська влада повинна негайно вжити заходів проти повальної злочинності в лавах міліції, заявляє Amnesty International.

Про це йдеться у новій доповіді цієї міжнародної правозахисної організації за назвою "При відсутності складу злочину: ціна безкарності працівників правоохоронних органів в Україні", оприлюдненій у середу, повідомляє "Інтерфакс".

У ній сказано, що українські міліціонери практично не несуть покарання за скоєні злочини через корупцію, недоліки в розслідуваннях або відмови від розслідувань, утиски й залякування скаржників, а також той факт, що кримінальні справи по таких злочинах порушуються порівняно рідко.

"Через 20 років після розпаду СРСР українська міліція, як і раніше, служить державі, а не суспільству. Рядові українці дорого платять за це, і багато хто з них стає жертвами вимагань або примушується до дачі свідчень", - заявила експерт Amnesty International по Україні Хеза МакГілл.

"Українській владі вже давно слід створити незалежний орган для розслідування всіх скарг на дії співробітників міліції та розв’язати проблему повсюдної, укоріненої безкарності та корупції", - додала вона.

За словами МакГілл, влада повинна усунути розрив, який існує між заявленим наміром поліпшити захист прав людини та сформованою "практикою роботи міліції, якій не властиві ні підзвітність, ні прозорість".

За словами правозахисників, деякі міліціонери, які застосовують до затриманих катування й жорстоке поводження, не притягаються ні до кримінальної, ні до дисциплінарної відповідальності через недбале розслідування таких випадків.

Скарги затриманих на катування й жорстокий обіг з боку співробітників міліції часто не беруться й до відома або відхиляються, якими б обґрунтованими вони не були.

МакГілл назвала прогресивним кроком проведення засідання Комісії з запобігання катувань при Адміністрації президента, але зазначила, що це не відповідає міжнародним вимогам, оскільки така комісія не може бути незалежною.

Правозахисниця нагадала, що Україна давно ратифікувала факультативний протокол міжнародної конвенції з протидії катуванням, але такий орган довго не створювався.

При цьому МакГілл відзначила, що порушення прав затриманих співробітниками міліції все частіше висвітлюються в ЗМІ, а смертельні випадки у відділеннях міліції викликали протести: "Ситуація змінюється. Суспільна думка вже менш терпима до катувань і жорстокого поводження, і суспільство вимагає більшої підзвітності міліції".

Вона підкреслила, що міліціонери, які вдаються до катувань і жорстокого поводження, повинні нести дисциплінарну й кримінальну відповідальність.

"Українська міліція має докласти величезні зусилля, щоб повернути собі довіру суспільства. Для цього вона має змінити характер своїх відносин із ним, перейшовши від конфронтації до партнерства", - сказала МакГілл.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...