Посол казав, що Бойко допоміг створити RosUkrEnergo - Wikileaks

Понеділок, 16 січня 2012, 09:03

У 2007 році Вільям Тейлор, який тоді був на посаді американського посла в Україні, писав, що міністр палива та енергетики Юрій Бойко допоміг створити газотрейдера RоsUkrEnergo.

Про це йдеться у депеші Тейлора, яку датовано 7 лютого 2007 року і, яку було оприлюднено на сайті Wikileaks 30 серпня 2011 року, пише Kyivpost.

"Міністр палива та енергетики Юрій Бойко часто наголошував на позитивній ролі, яку відіграє RosUkrEnergo (RUE) у наданні Україні дешевих енергоресурсів", - писав посол у депеші.

"Очікується, що цей непрозорий посередник, якого допоміг створити Бойко, продовжить розширювати власний вплив на українському енергетичному ринку через поглинання за допомогою власних сил чи через власну дочірню компанію "УкрГазЕнерго", - зазначав Тейлор.

У минулому Бойко заперечував, що має частку власності чи інтерес у RUE.

У іншій депеші від 20 листопада 2006 року Тейлор пише, що представники "помаранчевої" команди в уряді і поза ним стверджують, що Росія почала значно активніше працювати з тодішній прем'єром Віктором Януковичем, аніж колись вони працювали з екс-президентом Леонідом Кучмою.

"Схоже, що всі погоджуються щодо того, що дехто в оточенні Януковича, в тому числі [Микола] Азаров і [Юрій] Бойко, як і зовнішньополітичний радник [Анатолій] Орел, які є дуже близькими до Росії, підштовхують прем'єра рухатись у цьому напрямку", - писав посол.

"З огляду на попередній досвід, будь-який договір, про який домовлявся Бойко, може бути творчим, але непрозорим", - писала заступниця посла Тейлора Шейла Гвалтні у власній депеші від 11 вересня 2006 року, яку було опубліковано на сайті Wikileaks.

Колишній посол США в Україні Джон Гербст у власній депеші від 28 квітня 2006 року, яку було опубліковано на сайті Wikileaks, розповідав про свою розмову з Юлією Тимошенко. Тоді він, зокрема, сказав, що в інтересах України і США було "вийти з механізму RUE".

"Посол сказав, що звільнення від RUE було найголовнішим. Тимошенко кивнула", - сказано в документі.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування