Представники церков просять Януковича ветувати "язык"

Середа, 4 липня 2012, 19:15

Глави українських церков закликають президента Віктора Януковича не підписувати закон "Про засади держаної мовної політики", як такий, що розколює країну.

Про це йдеться у відкритому листі глав Церков і релігійних організацій до президента щодо мовного питання.

"Ще у 2006 році ми висловлювали свою принципову позицію: мовні питання, як основоположні для суспільства і державності, не повинні ставати предметом політичних спекуляцій", - йдеться в листі.

 

"Мова згуртовує людей в націю, створює єдиний суспільний і гуманітарний простір. Вона за своєю природою сприяє взаємному порозумінню, бо покликана єднати людей, а не бути джерелом ворожнечі", - зазначили церковники.

"З жалем вимушені відзначити - до нашого голосу не прислухалися. 3 липня 2012 року суперечливий мовний законопроект було оголошено прийнятим Верховною Радою. І ми знову стали свідками того, як поглиблення мовного розділення, посилене політичним протистоянням, далі поглиблює суспільний розкол і розхитує основи української державності", - заявили представники церков.

"Ми наполегливо закликаємо вас не підписувати вибухонебезпечний мовний законопроект № 9073, накласти на нього вето і повернути до Верховної Ради для справжнього повноцінного розгляду та вироблення збалансованого рішення", - звернулися церковники до Януковича.

 

"Ми закликаємо вас стати ініціатором загальнонаціонального суспільного і фахового діалогу навколо мовної проблематики. Саме його підсумки повинні лягти в основу принципово нового законопроекту, який справді забезпечить розвиток збалансованої мовної політики в Україні", - додали вони.

Лист підписали патріарх Філарет, предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату; Святослав, верховний Архієпископ Києво-Галицький Української Греко-Католицької Церкви; єпископ Маркіян Трофим’як, керуючий справами Римсько-Католицької Церкви в Україні та інші.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...