Литвин вважає те, що його хочуть усунути і "язык" - послідовними кроками

Субота, 7 липня 2012, 18:02

Ухвалення рішення про "мовний" закон і про зміну способу обрання спікера є послідовними кроками.

Про це заявив спікер Володимир Литвин у суботу, відповідаючи на запитання журналістів на прес-конференції у Житомирі.

Як відомо, відповідно до чинного регламенту, сказав керівник парламенту, рішення щодо обрання Голови Верховної Ради ухвалюються більшістю голосів народних депутатів, але при цьому не менше, ніж 300 депутатів повинні взяти бюлетені.

"Щоб не було спокуси щодня обирати чи змінювати Голову Верховної Ради", - цитує Литвина його прес-служба.

При цьому він також зазначив, що розцінює ухвалення рішення про "мовний" закон і про зміну способу обрання спікера "як послідовні кроки - перший і другий".

Литвин нагадав, що група народних депутатів звернулася до Конституційного Суду з проханням роз’яснити, чи є конституційним положення чинного регламенту про порядок обрання спікер.

Конституційний Суд, за його словами, 6 липня надіслав до парламенту лист з проханням представити позицію Верховної Ради з цього питання у зв’язку з підготовкою до розгляду згаданого вище подання.

"Такої оперативності Конституційний Суд на моїй пам’яті жодного разу не демонстрував", - зауважив він.

При цьому Литвин заявив, що "має бути розуміння, що голосування законопроекту - це ще не остаточне рішення".

На думку спікера, оскільки жодного подальшого кроку після голосування "мовного" законопроекту не зроблено, "це слід розглядати як можливість для налагодження діалогу".

Профільний Комітет, вважає він, має невідкладно завершити роботу над цим законом і дати цілісне бачення цього документу на основі розгляду пропозицій народних депутатів.

Литвин вважає, що є доцільним створення у парламенті "узгоджувальної комісії", яка б шукала конструктивні шляхи і підходи щодо компромісного рішення з цього та інших питань.

"Особливо і в першу чергу щодо державного статусу української мови та його гарантій, а також механізмів реалізації прав національних меншин для застосування ними своїх мов у національно-культурних, побутових та інших сферах", - сказав Литвин.

На цій основі, сказав він, потрібно повернутися "до легітимного способу розгляду "мовного" питання без блокувань і силових зіткнень".

Народним депутатам, сказав Литвин, загалом потрібно узгодити позиції щодо діяльності Верховної Ради у передвиборчій період, оскільки від цього "визначальною мірою залежатиме розвиток подій в Україні і ставлення до нас у світі".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...