Ідея саджати за наклеп не пройшла комітет. Її ще можуть скасувати?

Вівторок, 18 вересня 2012, 17:45

Парламентський комітет із питань свободи слова та інформації не розглядав законопроект, який передбачає посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини.

Про це заявив "Українській правді" голова цього комітету Юрій Стець.

"Цей законопроект зовсім не проходив розгляду в комітеті, ніякого висновку комітет не давав щодо цього законопроекту", - сказав він.

За словами Стеця, законопроект "регіонала" Віталія Журавського спікер розписав на різні комітети, але тільки не на комітет із питань свободи слова та інформації.

"Наш комітет цей законопроект не пройшов би", - заявив він, додавши, що, "як мінімум, це був би великий політичний і публічний скандал", якби комітет визнав, що такий законопроект може бути ухвалений.

У свою чергу, член комітету з питань свободи слова та інформації від Партії регіонів Олена Бондаренко заявила, що законопроект щодо притягнення до відповідальності за наклеп, проголосований у першому читанні, ще можуть змінити до другого читання.

"Зміни можуть бути різні. В тому числі й взагалі скасування цієї норми як такої. Може бути зміни щодо строків утримання під вартою. Також треба чіткіше розмежувати порушення, ступінь образи і наклепу. Хоча наклеп за ступенями розділити не можна – або ти сказав правду, або ні", - сказала вона Gazeta.ua.

"Я намагалася переконати фракцію, що все таки цього робити не потрібно, але оскільки у нас спрацьовує принцип фракційної дисципліни, то мені довелося за рішенням більшості голосувати за цей законопроект", - пояснила Бондаренко.

За її словами, автор законопроекту хотів надати українцям таке ж право на захист, яке мають громадяни таких країн, як Великобританія, Франція, Німеччина, Чехія і Польща: "Там громадяни, яких образили, принизили або просто оббрехали, мають повне право вимагати у суду сатисфакції у вигляді кримінального покарання для кривдника і наклепника".

"Напевно, логіка має місце бути і виправдана тим, що зараз ЗМІ використовуються і різними економічними, і політичними силами як інструмент для впливу і для боротьби. Й оскільки ЗМІ в більшій частині не дотримуються стандартів журналістської роботи, тобто дають або не повну інформацію, або суб'єктивну, або незбалансовану, звідси часто і формуються маса претензій з боку ними скривджених", - заявила вона.

На запитання, чи не можуть в Україні після ухвалення закону зловживати цим і тиснути на ЗМІ, Бондаренко відповіла: "Будь-яким законом, будь-якою нормою в будь-якій країні можуть зловживати. Все залежить від того, хто нею зловживає".

Депутат вважає, що ухвалення такого законопроекту перед виборами свідчить про чесність партії влади.

"Тут не повинно бути лицемірства. Якщо вже є позиція фракції, то що, виходить, до виборів не приймати, щоб здатися добренькими, а після виборів ми вам покажемо? Ми хотіли б, щоб за нас голосували за таких, які ми є…", - сказала Бондаренко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News