Французький щотижневик опублікував карикатури на пророка Мухаммеда

Середа, 19 вересня 2012, 09:32

Французький щотижневик Charlie Hebdo опублікував у новому номері, який виходить у середу, карикатури на пророка Мухаммеда.

Публікація присвячена скандально відомому американському фільму "Невинність мусульман", в якому, на думку мусульман, містяться образливі висловлювання на адресу пророка Мухаммеда.

На обкладинці зображений мусульманин на інвалідному візку, яку везе ортодоксальний єврей. Головред видання стверджує, що це пророк Мухаммед. Всередині видання також публікує карикатури пророка Мухаммеда.

На зображенні інвалід каже: "Не варто глузувати". Карикатура називається "Недоторканні 2" і є прямою пародією на фільм "Недоторканні" режисерів Еріка Толедано і Олів'є Накаша про інваліда-аристократа і його темношкірого помічника.

Згідно з ісламськими канонами зображення пророків, в тому числі і Мухаммеда суворо заборонене. Мухаммед є святою для мусульман постаттю.

Водночас головний редактор видання Стефан Шарбоньє заявляє, що якщо "прибрати зображення Мухаммеда, тому що це когось шокує, потім заборонять зображати людей, тварин".

"Нам нічого буде зображувати, ми будемо випускати газету з 16 порожніх сторінок", — сказав він.

На зображенні інвалід каже: "Не варто глузувати". Кариквтура називається "Недоторканні 2" 

За його словами, ці малюнки  "не більш провокативні, ніж зазвичай". "Чи є провокацією свобода преси", - спитав він.

У свою чергу прем'єр- міністр Франції вже закликав "запобігати ексцесам", а голова МЗС Франції, який перебуває з офіційним візитом у Єгипті, виступив проти "будь-яких провокацій", однак він також нагадав, що у франції існує свобода слова.

Поява карикатур може погіршити ситуацію, що склалася останніми днями після появи американського фільму "Невинність мусульман", який викликав обурення мусульман, які проводили акції протесту перед посольствами США у своїх країнах. А у Лівії диппредставництво США було обстріляно, в результаті чого загинув посол і кілька співробітників посольства.

Українська правда за матеріалами RFI та FTVi

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування