Продукти харчування можуть подорожчати

Вівторок, 19 лютого 2013, 08:30

В Україні можуть подорожчати продукти харчування через звільнення від державного регулювання цін на низку продуктів.

Як пише "Комерсант-Україна", Міністерство економічного розвитку й торгівлі розробило проект постанови уряду про зміну переліку продуктів, ціни на які підпадають під держрегулювання.

Зміни пропонується внести в чинні постанови Кабінету міністрів №1548 від 25 грудня 1996 року й №1222 від 17 жовтня 2007 року. 

Чиновники пропонують виключити зі сфери державного цінового регулювання цілу низку продуктів: яловичину, свинину без кістки, філе курки, будь-яке м'ясо іншого птаха, ковбасні вироби найвищого ґатунку, курячі яйця найвищої категорії й добірні, олію соняшникову у різній упаковці, крім ПЕТ.

При цьому Мінекономрозвитку планує посилити контроль над молокопереробною галуззю. Якщо зараз під держрегулювання підпадає тільки м’який сир ("творог") жирністю до 9%, а також сметана до 20% і вершкове масло до 72,5%, то після внесення змін уряд зможе встановлювати ціни на весь спектр даної продукції. 

У Мінекономрозвитку кажуть, що зміни спрямовані на лібералізацію умов торгівлі в Україні.

"Кабінет міністрів доручив обмежити контроль над цінами на соціально значимі продукти. Щодо більш дорогої продукції ціновий контроль запропоновано зняти", - сказало газеті джерело в міністерстві.

За словами співрозмовника, документ уже пройшов узгодження у відповідних міністерствах і відомствах і може найближчим часом бути винесений на розгляд уряду. 

Представники підприємств, продукція яких була виведена з переліку об'єктів державного цінового регулювання, схвалюють ініціативу Мінекономрозвитку. А проти неї виступають молокопереробні підприємства.

Виробники молочної продукції не можуть погодитися з тим асортиментом, який пропонує міністерство, оскільки він буде охоплювати в середньому 65-78% загального обсягу виробництва, а на багатьох підприємствах складе 85-100%.

"На сьогодні немає жодної країни у світі, де регулюються ціни на 90% асортиментів продукції. Виникає думка про цілеспрямоване знищення молочної галузі", - заявив виданню голова правління "Укрмолпрому" Василь Бондаренко.

"Практично в усіх регіонах країни місцеві органи влади, які здійснюють декларування цін, вимагають додаткову інформацію, не зазначену в порядку. При цьому видача дозволів затягується на місяці", - зазначив він. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування