Євросоюз не планує санкцій для Кузьміна і Кº

Вівторок, 5 лютого 2013, 12:51

Можливість перенесення саміту Україна - ЄС, як і введення санкцій у відношенні окремих українських офіційних осіб, у Брюсселі не обговорювалися.

Про це заявив європейський комісар із питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" напередодні поїздки в Україну, яка запланована на 7-8 лютого, повідомляє агентство.

Він спростував, що ЄС збирається увести заборону на в'їзд для деяких українських офіційних осіб, як про це заявляв голова комітету з іноземних справи Європарламенту Ельмар Брок, зокрема, у відношенні першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна.

"Жодних ідей запропонувати заборону на видачу віз комусь із українських чиновників на столі в ЄС немає", - заявив єврокомісар.

Фюле також зазначив, що після того, як було домовлено про проведення саміту Україна – ЄС 25 лютого, "підготовка цього заходу триває". Раніше звучали заяви, що ЄС може перенести саміт через нові обвинувачення на адресу Юлії Тимошенко.

"Я вважаю, що цей саміт буде вкрай важливим, як щодо очікувань, так і щодо результатів. Саміт стане гарантією того, що дорожня карта "від сьогодні до Вільнюського саміту" буде супроводжуватися такими діями українських влади, які дозволять нам у Вільнюсі підписати Угоду про асоціацію", - сказав Фюле.

"Я не бачу причин навіть припускати, що саміт не відбудеться", - додав єврокомісар.

Разом із тим, Фюле наголосив на важливості того, щоб було зроблено все можливе для створення "якомога комфортнішої обстановки для проведення лютневого саміту".

"Саміт завжди відображає наявний настрій, завжди реагує на актуальні теми, які обговорюються у цей момент. Саміт не відбувається у вакуумі", - пояснив він.

На запитання про те, які настрої зараз у ЄС щодо ситуації з Юлією Тимошенко та Юрієм Луценком, Фюле зазначив, що у Брюсселі було "чітке розуміння й очікування" того, що після парламентських виборів місія Європарламенту у складі Пета Кокса й Олександра Квасьнєвського зможе "не лише продовжити свою роботу, але й принести більше хороших новин у сфері вирішення проблеми політично мотивованого правосуддя".

"Але цього не сталося. Замість цього ми бачимо в останні тижні ескалацію у відношенні Тимошенко й Луценка", - констатував європейський політик.

"Я думаю, що настрої в державах-членах і інституція ЄС відображують саме цю ситуацію, і якщо це необхідно, ми будемо говорити про цю проблему в ході саміту. Я ж сподіваюся, що місія Кокса-Квасьнєвського привнесе позитивні елементи для зниження ескалації", - додав Фюле.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News