Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Табачника заявили, що у "папєрєднікав" книжки були ще дорожчі

Понеділок, 25 березня 2013, 20:11

У Міносвіти пояснили, чому підручники, які закупили, коштують майже 400 гривень за примірник.

Про це йдеться у повідомленні, оприлюдненому прес-службою МОН.

"Вкотре, із року в рік, певні ЗМІ оприлюднюють  недостовірну та неповну інформацію щодо закупівлі Міносвіти підручників", - заявили у відомстві.

"Зазначимо, що відповідно до закону "Про освіту" громадяни мають право на безкоштовну освіту в усіх державних навчальних закладах. Тож, з цією метою Міністерство забезпечує випуск підручників, посібників, методичної літератури та безкоштовно передає їх до навчальних закладів", - зазначили в МОН.

У міністерстві додали, що закуповують "лише ті підручники, які стали переможцями Всеукраїнського конкурсу рукописів підручників".

А "оскільки, переможцями стають саме рукописи авторів, які створюються відповідно до начальних програм та навчальних планів, то вартість підручника, що закуповується, включає в себе технологічних процес його виготовлення (який має низку етапів)".

Вказаний процес, за даними Міносвіти, "складається не тільки з витрат на папір, картон, плівку та поліграфічні витрати, а ще й з редакційних та видавничих (авторські гонорари, розроблення оригінал-макетів, художні та редакційні витрати)".

"Вказані витрати щодо кожного підручника розподіляються на загальний наклад (тираж, обсяг) підручників, що закуповується, тобто, чим менший тираж, тим більший відсоток витрат у загальній вартості підручника", - пояснили у відомстві.

"Якщо уважно проаналізувати оголошення про проведення процедури закупівлі підручників, опублікованого у бюлетені "Вісник державних закупівель", то можна  помітити чітку залежність ціни від тиражу (накладу) підручників, що підлягають закупівлі", - додали в Міносвіти.

Окрім того, у МОН заявили, що їм "вдалося зменшити вартість малотиражних підручників, у порівнянні з попередніми роками".

"Ось для порівняння: вартість найдорожчого підручника мовами національних меншин у 2013 році становить лише 365,64 гривні, коли, приміром, вартість підручника з біології мовами національних меншин у 2009 році становила 870,50 гривень", - додали у відомстві.

Як відомо, ДНУ "Інститут інноваційних технологій і змісту освіти" Міносвіти уклав низку угод з видавництвами на видання шкільних підручників на 117,12 мільйонів гривень.

Як зазначається, найдорожчим виявився підручник "Іспанська мова (5-й рік навчання). 5 клас" для загальноосвітніх навчальних закладів, виданий накладом 400 екземплярів по 366 гривень за екземпляр. Ще більше десяти підручників коштуватимуть дорожче 200 гривень за екземпляр.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування