"Стоп цензурі!" вимагає щотижневих звітів МВС щодо побиття журналістів

Вівторок, 21 травня 2013, 20:19

Журналістський рух "Стоп цензурі!" вважає проявом наступу на демократію напад на колег Ольгу Снісарчук та Владислава Соделя 18 травня під час висвітлення мітингу об’єднаної опозиції.

Відповідна заява розміщена на сайті руху.

"Побиття журналістів відбувалося у присутності кількох працівників органів внутрішніх справ, дії яких можна кваліфікувати, як службова недбалість Ця справа отримала широкий суспільний резонанс, оскільки засвідчила низку проблем в правоохоронній сфері країни", - сказано у документі.

Журналістський рух "Стоп цензурі!" також висунув свої вимоги: "Невідкладно утворити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради для розслідування цієї справи. Журналісти передадуть депутатам всі фото і відео матеріали, а також інформацію про осіб, що вчинили напад".

Окрім того від МВС та його керівника Віталія Захарченка "Стоп цензурі!" вимагає "ефективного розслідування побиття та перешкоджання професійній діяльності наших колег, із залученням фото та відео матеріалів від журналістів, а також матеріалів журналістських розслідувань".

Також рух просить "проведення та оприлюднення результатів службової перевірки, а також порушення кримінальної справи щодо працівників МВС, які були присутніми під час побиття журналістів, та проігнорували злочинні дії нападників".

"Стоп цензурі!" також вимагає "публічно оприлюднити інформацію про підстави, у т.ч. копії відповідних документів супроводження автомашинами ДАЇ БТР, що брав участь у сутичках на вул. Малій Житомирській".

Також журналісти вимагають від Захарченка щотижневого публічного звіту про хід цих розслідувань та перевірок.

Адміністрація президента, на думку "Стоп цензурі!" повинна негайно скликати Міжвідомчу робочу групу та запросити до Захарченка та Генпрокурора Віктора Пшонку для розгляду ситуації.

"Звертаємось до міжнародних структур, зокрема, до Європейського Союзу, Ради Європи, ОБСЄ, та посольств іноземних країн, представлених в Україні, з проханням про підтримку та спрямування до української влади та урядів власних країн заяв та звернень щодо безкарності злочинів проти журналістів в Україні", - сказано у заяві.

Як відомо, група спортивних молодих людей з Європейської площі, улаштували бійку з націоналістами на вулиці Велика Житомирська в суботу під час мітингів. При цьому міліція не втручалася.

Бійку почали знімати кореспондент  "П'ятого каналу" Ольга Сніцарчук і фотокореспондент "Ъ" Владислав Содель. Це не сподобоалось молодикам, і вони побили журналістів до крові.

У понеділок МВС почало службове розслідування з приводу бездіяльності своїх співробітників під час побиття журналістів 18 травня.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування