Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Завгосп Кучми" довів до занепаду замки й готель, придбані у Німеччині

Четвер, 27 червня 2013, 11:48

Готель-палац "Шлосготель Бюлергьое" у німецькому містечку Бюль, придбаний групою інвесторів на чолі з Ігорем Бакаєм у 2010 році, занедбано, через що попередній власник подав до суду.

Як повідомляє "Deutsche Welle", 3 роки тому новий власник обіцяв вкласти кілька десятків мільйонів євро у реставрацію і модернізацію цієї "культурної пам'ятки особливого значення", однак інвестиції так і не надійшли.

Два тижні тому, на 100-річний ювілей палацу-готелю, який в очікуванні ремонту вже 3 роки не приймає гостей, у будівлі вимкнули світло за несплату. У Бюлі побоюються, що через недбалість нових власників готель може прийти у цілковитий занепад.

Попередній власник "Бюлергьое" мільярдер Дитмар Гопп уже подав до суду на нового власника з вимогою визнати його банкрутом. Як повідомили DW у юридичній фірмі Schultze&Braun, яку суд уповноважив виконувати роль арбітражного управляючого готелю, Бакай із партнерами заборгували Гоппу 14 млн. євро.

"Ще 31 грудня 2012 року сплив кінцевий термін, в який покупець мав перерахувати продавцеві останній транш коштів", - повідомив речник Schultze&Braun.

За його словами, у середині червня Бакай прибув із Москви, аби зустрітися з арбітражним управляючим і обговорити подальшу долю готелю.

"Щоби принаймні частково покривати поточні витрати, вирішили знову відкрити кав’ярню при готелі", - повідомив представник юридичної фірми.

Нерухомість Бакая у Німеччині
Нерухомість Бакая у Німеччині

За оцінками, які наводить місцева преса, Бакай із партнерами свого часу заплатили за готель на 90 номерів 35-40 млн. євро. "Розкіш на найвищому рівні" – під таким гаслом 2013 року мав відкритися оновлений "Шлосготель Бюлергьое". Але вийшло навпаки.

"Пан Бакай втратив інтерес до цього об’єкту", - прокоментував DW один із відомих баден-баденських маклерів нерухомості. На його думку, коли Бакай із партнерами купували готель, суму інвестицій оцінили "на око".

Розраховували на 25 мільйонів євро, та коли за підрахунки взялися спеціалісти, виявилося, що за задум українських інвесторів доведеться "відстебнути" 80-100 мільйонів євро. Та й реставрувати "культурну пам’ятку особливого значення" – дорого і непросто.

Улюблений готель Аденауера нині належить компанії Anna Maria GmbH на чолі з Бакаєм. Засновники компанії - кіпрська Zelento Limited і дружина Бакая
Улюблений готель Аденауера нині належить компанії Anna Maria GmbH на чолі з Бакаєм. Засновники компанії - кіпрська Zelento Limited і дружина Бакая

Тепер Бакай із друзями не хочуть витрачати на готель кошти. Навіть борги за світло і комунальні послуги погасили лише під загрозою визнання банкрутства.

Крім того, місцеві ЗМІ пишуть, що є проблеми і з замком Родек у передмісті Баден-Бадена, який 2009 року за понад 4,5 млн. євро купила дружина Бакая Наталя Козицька. Донедавна тут мешкав Василь Козицький – тесть колишнього голови "Нафтогазу України" і керівника Держуправління справами України часів Леоніда Кучми.

Як повідомляє Badische Zeitung, Бакай і Козицька залишаються винні попереднім власникам замку близько мільйона євро, але платити не поспішають, ремонт не зроблено.

Вілла промисловця Макса Ґрундіґа - з 2010 року сімейне обійстя Бакаїв у Баден-Бадені
Вілла промисловця Макса Ґрундіґа - з 2010 року сімейне обійстя Бакаїв у Баден-Бадені

І до колишньої штаб-квартири командування французького військового контингенту у Баден-Бадені, придбаної подружжям Бакаїв у 2010 року, вони втратили інтерес, імовірно, не зумівши вирішити питання з дозволами на зміну пам’ятки на житловий комплекс.

За інформацією німецьких ЗМІ, угоди про придбання нерухомості у Німеччині Бакай із дружиною оформлювали через кіпрські і панамські "фірми-прокладки".

Так, віллу промисловця Макса Ґрундіґа у Баден-Бадені у 2010 році Козицька придбала через кіпрську фірму Folantez. За 8 млн. євро її купили у вдови мільярдера Бадрі Патаркацишвілі

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: