Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Рада ввела відповідальність за наклеп

Четвер, 16 січня 2014, 13:28

Рада підтримала введення відповідальності за розповсюдження наклепу, в тому числі в інтернеті.

Відповідне положення закріплене в законі №3879 "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян".

Згідно з законом, Кримінальний кодекс України був доповнений статтею 151 "Наклеп".

Під наклепом автори (регіонали Вадим Колесніченко та Володимир Олійник) розуміють "умисне поширення завідомо недостовірних відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи".

В якості покарання передбачено "штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до одного року".

Окремим пунктом виділено "наклеп у творі, що публічно демонструється, в засобах масової інформації або в мережі Інтернет, а так само вчинений особою, раніше судимою за наклеп". 

Таке порушення карається штрафом "від п'ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до одного року".

В той же час наклеп, поєднаний з обвинуваченням у вчиненні  тяжкого чи особливо тяжкого злочину, тепер може каратися виправними роботами на строк від одного до двох років або обмеженням волі на строк до двох років.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування