Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пайфер: Заяви Росії, що США фінансує протести в Україні – нісенітниця

Четвер, 13 лютого 2014, 10:36

Екс-посол США в Україні Стівен Пайфер заперечує, що уряд Сполучених Штатів фінансує протести в Україні.

Про це він заявив в інтерв’ю DW, коментуючи слова помічника російського президента Сергія Глазьєва про те, що США фінансують українську опозицію і готують "бойовиків" на території посольства в Києві.

"Твердження про те, що уряд США фінансує протести – це повна нісенітниця. Я не бачив жодних фактів, які б це доводили. І слова пана Глазьєва про постачання зброї також абсурдні", - заявив Пайфер.

"Якщо подивитися, що вже встиг назаявляти пан Глазьєв, то стає зрозумілим, що він у Росії головний фахівець з підриву угоди між Україною та Європейським Союзом", - додав він.

Пайфер зазначив, що уряд США "підтримує контакти з опозицією, як це і належить посольству та офіційним візитерам".

"Я вважаю, що уряд США шукає шляхів суттєвого політичного діалогу між президентом Януковичем та опозицією. Це було б найкращим виходом з нинішньої політичної ситуації", - додав він.

На запитання, чи свідчить обговорення помічником держсекретаря США Вікторією Нуланд і чинним послом США в Україні Джеффрі Пайєттом лідерів української опозиції про те, що США вже працює над "дорожньою картою" передачі влади, Пайфер сказав:

"Я читав про цю розмову двох американських дипломатів, де вони обговорювали в аналітичному руслі можливі розвитки подій. Я не читав про те, що у цій розмові вони казали: "Ось "дорожня карта", яку ми дамо опозиції".

"Перш за все, це було б жахливо самовпевненим із їхнього боку вважати, що вони можуть диктувати та надавати "дорожню карту". Немає жодних ознак того, що Віталій Кличко, Арсеній Яценюк або Олег Тягнибок відкриті для такого роду впливу", - заявив екс-посол.

На запитання, в чому полягають суперечності щодо України між Росією з одного боку та США і ЄС з іншого, Пайфер відповів:

"Для Володимира Путіна, я гадаю, це надзвичайно важливе питання. Для його бачення Росії як супердержави зі сферою впливу на пострадянському просторі Україна – велика частина цього простору, і якщо Україна не є його частиною, то утворюється велика прогалина. По-друге, пану Путіну важливо мати в самій Росії імідж сильного політика, який наближає Україну до Росії".

Пайфер також зазначив, що ЄС міг би підписати угоду про асоціацію з Україною ще 2 роки тому, але "надав перевагу демократії перед геополітикою, і це було правильним рішенням".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування