ПРОКУРАТУРА ВИЗНАЛА НАПАД НА ЧОРНОВОЛ ХУЛІГАНСТВОМ

Четвер, 6 лютого 2014, 13:54

МВС завершило слідство у справі Тетяни Чорновол, і вважає, що напад було вчинено з хуліганських мотивів.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, про це заявив заступник генпрокурора України Роман Андрєєв.

"Підтвердження знайшла версія про вчинення злочину з хуліганських спонукань", - сказав він у четвер на брифінгу в Києві, додавши, що Чорновол нібито "підрізала" автомобіль нападників на дорозі.

За його словами, безпосередньо до побиття  причетні затримані Сергій Котенко і Роман Залюбовський, а також двоє невстановлених осіб та Андрій Зінченко.

"Ця людина (Зінченко - ред.) перебувала у розшуку. Сьогодні надійшла інформація від наших колег з Російської Федерації про його затримання", - повідомив заступник генпрокурора.

Він додав, що ГПУ вже почала процедуру екстрадиції Зінченка в Україну.

За словами Андрєєва, слідство розглядало також зв'язок нападу з професійною діяльністю Чорновол. Однак, за його словами, версія про хуліганські мотиви підтверджується словами свідків, потерпілої, підозрюваних, матеріалами відеофіксації та іншими матеріалами слідства.

Представник ГПУ розповів, що Зінченко, якого затримали в Москві, мав проблеми з законом і раніше притягувався до кримінальної відповідальності за шахрайство.

Також заступник генпрокурора виклав бачення слідством обставин нападу на Чорновол.

"24 грудня Чорновол їхала додому на власному автомобілі. Зі слів підозрюваних, вона почала маневрувати і, на їх думку, викликала цим аварійну ситуацію. Вони почали її наздоганяти, вона не зупинилася. Під час цих перегонів було кілька зіткнень автомобілів. Зрештою, вони її зупинили біля міста Бориспіль і витягли з автомобіля. Потім Залюбовський і Зінченко жорстоко її побили, після чого з місця події зникли", - розповів Андрєєв.

В ході брифінгу було продемонстровано відео допиту Залюбовского, в якому він виклав свою версію події. Саме ця версія озвучена слідством.

Сам Залюбовский під час вчинення злочину був за кермом. За його словами, він приїхав до Києва разом з Зінченком купити автомобіль і по дорозі вони його випробовували.

"Мене обурює поведінка цих людей. Ніяка поведінка на дорозі не може бути приводом для побиття жінки. Я вважаю, що вони заслуговують найсуворішого покарання", - зазначив Андрєєв.

За його словам, стосовно підозрюваних було відкрито кримінальне провадження розслідується за ст. 296 ч. 2 (хуліганство) та ст.122 ч.1 (умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, максимальне покарання за яке - 4 роки позбавлення волі) КК України.

Як відомо, Тетяну Чорновол жорстоко побили 25 грудня 2013 року недалеко біля Борисполя. Вона їхала у власному автомобілі, коли почало переслідувати невідомі. Нападники "підрізали" авто журналістки і побили її, після чого автомобіль скинули в кювет.

У справі були заарештовані Олександр Храмцов, брати Сергій та Олександр Котенки, Андрій Насіковський та Роман Залюбовський.

Як повідомлося, на Храмцова зареєстровано авто Porsche Cayenne, яке є на реєстраторі з машини Тетяни. Котенко придбав це авто півроку тому в Олександра, однак виплатив лише 17 тисяч з 24, тому авто все ще зареєстроване на Храмцова. В ніч побиття Тетяни Сергій Котенко прийшов переночувати до Насіковського, а звідти на таксі поїхав на автовокзал.

У МВС підкреслюють, що кримінальне провадження відносно Андрія Насіковського та Олександра Храмцова буде виділено в окреме провадження.

"Щодо Насіковського і Храмцова буде виділено окреме провадження і винесене рішення щодо їх участі у цьому злочині", - сказав начальник Головного слідчого управління МВС України Микола Чинчин на брифінгу

"На той час були підстави для їх затримання... Швидше за все, в їх діях складу злочину може і не бути", - додав начальник управління Головного слідчого управління МВС України Богдан Бівалькевич.

Підкреслимо, що сама Чорновол пов'язує цей напад з її професійною діяльністю і вважає його замовником Віктора Януковича.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування