Порошенко: Агресія Росії загрожує глобальній безпеці, наш вибір - мир

Неділя, 24 серпня 2014, 12:01

Агресія Росії проти України вийшла за межі двосторонніх відносин, зневажає міжнародне право і ставить під загрозу світову безпеку.

Про це заявив президент України Петро Порошенко під час військового параду до 23-ї річниці Незалежності України у Києві.

"Наш ворог довго й наполегливо тренувався, щоб напасти на Україну. А от ми тоді (після Майдану і зміни влади - ред.) не були готові до такого підступного віроломства", - сказав він.

"Двічі за сто років українська політична еліта в приступі пацифістських ілюзій недооцінила важливість зміцнення обороноздатності. У 17-20-х роках минулого століття нехтування військовою загрозою обернулося агресією зі сходу та втратою Україною незалежності", - зазначив Порошенко.

"На межі минулого та теперішнього століть ми знову наступили на ті ж граблі. Ще раз повірили, що нібито світ став вегетаріанським. І навіть добровільно позбулися ядерної зброї. А війна повторно прийшла з тієї сторони горизонту, з якої її, за звичкою, не чекали", - сказав президент.

Він нагадав давньоримську мудрість: "Si vis pacem, para bellum. Хочеш миру – готуйся до війни".

"Знищення терористами малайзійського літака. Вбивство ними ж почесного консула Литви. Поява міжнародних найманців на службі в терористів – все це зайвий раз свідчить, що агресія проти України вийшла за межі двосторонніх відносин", - заявив Порошенко.

"Вона руйнує основи світового порядку. Ґвалтує міжнародне право. Ставить під загрозу європейську та глобальну безпеку", - сказав він.

Президент наголосив, що у центрі Європи, у ХХI столітті "зроблено зухвалу спробу без оголошення війни перейти кордони суверенної країни".

"Світ неначе повернувся в 30-ті роки минулого століття, в переддень Другої світової війни. За тиждень, до речі, виповнюється 75 років від моменту її початку. Століття Першої світової відзначили менше місяця тому. Третю ж – неможливо допустити", - заявив Порошенко.

"Війна взагалі не наша ініціатива. Вона нав’язана нам ззовні. Наш вибір – мир, здійснення мирного плану для Донбасу, який я розробив і запропонував ще в червні", - сказав він.

Однак, наголосив Порошенко, "кроки до миру не можуть бути односторонніми, вони не мають відбуватися за рахунок суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України".

"Вітчизняна дипломатія робить все можливе і навіть неможливе, щоб знайти політичний спосіб врегулювання", - запевнив президент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування