НАТО: Російські війська й досі в Україні, "припинення вогню" не діє

Субота, 20 вересня 2014, 19:45

В НАТО заявили, що російські війська й досі не залишили територію України, а "режим припинення вогню не діє".

Про це повідомляє агенція AFP з посиланням на заяву головнокомандувача сил НАТО у Європі генерала Філіпа Брідлова.

"Що стосується російських військ на території України - так, вони все ще перебувають в межах країни", - заявив Брідлов у Вільнюсі, де проходить зустріч вищого військового командування НАТО.

При цьому подробиць щодо кількості російських військових на українській території Брідлов не навів, та зазначив, що зробити цього не дозволяє переміщення зброї та підкріплення через українсько-російський кордон. 

Разом з тим, за словами Брідлова, число російських військових на Україні за останній тиждень зменшилась, так як деякі з них повернулися на територію Росії. Проте вони не повернулися додому, а досі знаходяться в готовності "при необхідності" прибути назад в Україну. 

Разом з тим Брідлов висловив сподівання, що нова "мирна угода" (Меморандум про врегулювання ситуації на сході України - УП) надасть певний прогрес у цьому питанні (виведенні військ РФ).

Як відомо, в ніч на 20 вересня учасники контактної групи з врегулювання ситуації на сході України підписали в Мінську меморандум про реалізацію протоколу від 5 вересня, який складається з 9 пунктів: припинення застосування зброї обома сторонами,зупинка підрозділів і формувань на позиціях станом на 19 вересня, заборона на застосування всіх видів зброї та наступальних дій.

Окрім того меморандум передбачає відвід великокаліберної зброї на відстань не менше 15 км з кожного боку. Таким чином, створюється зона безпеки завширшки не менше 30 км, вводить заборону на польоти бойової авіації, в тому числі безпілотних літальних апаратів, за винятком апаратів ОБСЄ. Також вводиться заборона на використання іноземних бойових літальних апаратів".

Останній пункт -  виведення всіх іноземних збройних формувань з території України. Також передбачено виведення всіх так званих найманців.  Крім того, документ передбачає заборону на установку нових мінних споруд поблизу населених пунктів, а також вимогу щодо розмінування вже існуючих пристроїв.

В РНБО заявили, що Меморандум має виконуватися від 20 вересня.  Також, за даними РНБО, "ми не бачимо нездійснених пунктів, які є як у домовленостях від 5 вересня, так і в меморандумі про його реалізацію". 

20 вересня у Литві проходить зустрі вищого військового командування  НАТО, однією з основних тем якої є перегляд відносин Альянсу з Росією.

Українська правда, Німецька хвиля  

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування