Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Звірства в зоні АТО є, але їхні масштаби значно перебільшені – правозахисники

Понеділок, 20 жовтня 2014, 13:04

Страти та інші навмисні вбивства зі сторони проросійських сепаратистів та прокиївських сил дійсно мали місце на Донбасі, але не у тих масштабах, про які повідомляють російські ЗМІ та органи влади.

Про це повідомляється у звіті Amnesty International "Позасудові страти під час конфлікту в східній Україні", у якому досліджувалися повідомлення про масові страти та звірства.

У звіті представлені результати дослідження, проведеного в східній Україні в кінці серпня і в кінці вересня 2014 року, та дані, зібрані під час інтерв’ю з жертвами порушень прав людини та їх сім’ями, очевидцями, місцевими посадовцями в Луганській та Донецькій областях, медичними працівниками та комбатантами з обох сторін.

"Не існує жодних сумнівів, що позасудові страти та інші звірства вчиняються як проросійськими сепаратистами, так і  прокиївськими силами на сході України, але отримати достовірне уявлення про масштаби цих порушень дуже важко", – заявила Тетяна Мазур, директор представництва Amnesty International в Україні.

За її словами, цілком імовірно, що багато з цих порушень ще не виявлені, а інші навмисно фальсифікуються. Також очевидним є те, що деякі з найбільш шокуючих випадків, про які надходили повідомлення, зокрема в російських ЗМІ, були в значній мірі перебільшені.

Зокрема, організація дослідила повідомлення російських ЗМІ від 23 вересня про виявлення "масових поховань" в кількості більше 400 тіл в Комунарі і Нижній Кринці Донецькій області, які за два дні до того були під контролем прокиївських сил.

Організація знайшла переконливі докази причетності контрольованих Києвом сил до позасудових страт чотирьох чоловіків, похованих у двох могилах біля селища Комунар. Інші п’ять тіл, що поховані в одній могилі неподалік, належать проросійським бійцям. У розмові з Amnesty International члени їх підрозділу розказали, що бійці були вбиті в ході бойових дій.

За словами Мазур, це дійсно жахлива ситуація, яка має бути досліджена, але вона також свідчить, наскільки звинувачення в порушеннях роздмухуються, особливо з боку російської влади, і за умов інформаційної війни.

Також організація досліджувала повідомлення, які надходили ще з квітня, про страти та інші навмисні вбивства зі сторони сил сепаратистів в східній Україні. Серед жертв таких порушень були проукраїнські активісти та їх підозрювані прихильники, місцеві злочинці і затримані комбатанти.

Було підтверджено навмисне вбивство двох проукраїнських активістів у Райгородку Донецької області у середині квітня та двох полонених у Северодонецьку 22 липня.

"Amnesty International не знайшла і не отримала будь-яких переконливих доказів масових вбивств або поховань. Ми побачили окремі інциденти позасудових страт, які в деяких випадках прирівнюються до воєнних злочинів. Цим порушенням має бути покладено край. Всі випадки, де є ґрунтовна підозра, повинні ефективно розслідуватися, а винні з обох сторін мають бути притягнуті до відповідальності", – сказала Мазур.

Українська правда 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування