Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Під Кабміном влаштували "чорний вівторок"

Вівторок, 21 жовтня 2014, 12:38

Пацієнти, які хворіють на різні важкі хвороби, провели біля будівлі Кабінету міністрів акцію "Чорний вівторок".

Про це повідомляє "Укрінформ".

Вони символічно задекорували територію біля уряду у чорне на знак жалоби за загиблими українцями, які так і не дочекалися від держави гарантованого лікування.

Тендери на закупівлю ліків за державний кошт у 2014 році повністю провалено, заявляють громадські організації.

На даний момент Міністерство охорони здоров'я спромоглося закупити лише 6 відсотків від потрібної кількості медикаментів. Домовленості були досягнуті по 17 із 296 лотів, які повинно закупити міністерство цього року.

Таким чином, хворі на онкологію, туберкульоз, ВІЛ-СНІД, вірусні гепатити, фенілкетонурію, муковісцидоз, пацієнти, які потребують гемодіалізу, та люди з іншими смертельними недугами покинуті державою напризволяще, стверджують активісти.

В той же час у МОЗ заявляють, що розблокували процедури держзакупівель.

Про це повідомила заступник міністра охорони здоров’я Альона Терещенко під час зустрічі з представниками пацієнтських організацій.

За її словами, МОЗ вже уклало договорів на постачання ліків на 674,4 млн грн. – на 1 жовтня 2014 року ця сума становила лише 105 млн грн.

Серед напрямків за якими укладено договори: доросла онкологія, дитяча гемофілія, ліки та вироби для трансплантації, ліки по репродуктивному здоров’ю, ДЦП, нанізм, вакцини (пентакcим, поліомієлітна вакцина) тощо.

Терещенко також повідомила, що за цей термін спільно з Антимонопольним комітетом вдалося вивільнити 497 млн грн., призначених для держзакупівель, які були заблоковані різного роду скаргами учасників торгів.

Вже найближчим часом відбудеться розкриття ще близько 50 пропозицій учасників державних закупівель, заявляють у МОЗ.

"Таким чином, до кінця року ми зможемо отримати необхідні ліки і розподілити них між регіонами" – зазначила Терещенко.

Як відомо, уряд ухвалив рішення відсторонити від виконання обов’язків міністра охорони здоров’я Олега Мусія та звільнив його першого заступника Руслана Салютіна.

Уряд України також ухвалив рішення звернутися до Генпрокуратури щодо розслідування бездіяльності керівництва МОЗ з закупівлі медичних препаратів.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування