Баррозу переконував Порошенка укласти газову угоду з Росією

Четвер, 30 жовтня 2014, 11:05

У період, коли напередодні у Брюсселі тривали тристоронні 10-годинні газові переговори, президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу провів декілька телефонних розмов із президентом України Петром Порошенком.

Про це "Укрінформу" повідомили у Єврокомісії.

"Учора паралельно із проведенням тристоронніх газових переговорів у Брюсселі президент Баррозу провів багато розмов із президентом Порошенком. Баррозу наголосив, що досягнуті домовленості базуються на засадах пропозицій Єврокомісії", - повідомили в Єврокомісії.

"Він закликав усі сторони скористатися можливістю і завершити переговори задля забезпечення надійних і ринкових умов постачання газу до України", - зазначили в ЄК.

Як відомо, 16 червня Росія повністю припинила постачання газу в Україну. Київ відмовляється платити за встановленою Москвою ціною в 485,5 долара за тисячу кубометрів і вимагає знизити ціну.

Єврокомісія пропонує Києву та Москві підписати проміжний контракт на поставку газу, який буде діяти до винесення рішення Стокгольмським арбітражем.

Прем'єр Арсеній Яценюк зазначав, що Росія не має наміру підписувати проміжний газовий договір з Україною.

"Якщо договору не буде, то я вам відверто скажу, я вважаю, що Путін не хоче підписувати ніякий договір, задача Путіна – заморозити Україну. І ми повинні бути готові до найгіршого сценарію", – сказав він.

Проте, за словами Яценюка, уряд вже заморозив 3,1 млрд доларів для оплати за газ, якщо Росія все ж погодитися підписати договір.

30 жовтня в Брюсселі тристоронні газові переговори тривали близько 10 годин.

Джерела повідомляють, що в Брюсселі підготовлено тристоронні і двосторонні протоколи щодо врегулювання газової суперечки між Києвом та Москвою. Їхнє підписання можливе у четвер увечері.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News