Під першу хвилю люстрації "автоматично" підпали 357 осіб – Петренко

П'ятниця, 5 грудня 2014, 13:51

Під першу хвилю безумовної люстрації в Україні потрапили 357 чиновників.

Про це на брифінгу заявив міністр юстиції Павло Петренко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, перший етап так званої автоматичної, трудової люстрації торкнувся вищих посадових осіб, які займали керівні посади в міністерствах, відомствах, також їх перших заступників, керівників силових органів, прокуратури, МВС, а також керівників областей.

"Вони потрапили під автоматичну люстрацію ... Думаю, що з цим українська влада впоралася на хорошу "четвірку", – підкреслив міністр.

"Станом на сьогоднішній день до Єдиного реєстру люструвати внесено 357 осіб. Це виключно керівники найвищого рівня, які потрапили під безумовну люстрацію", – додав він.

Міністр розповів, що другий етап люстрації полягатиме у перевірці всіх державних органів "на предмет наявності осіб, які потрапляють під люстрацію". За словами Петренка, в першу чергу мова йде про Кабінет міністрів, про центральні органи правоохоронних структур, а також про судових органах.

"Друга хвиля люстрації – це план проведення поетапних перевірок", – пояснив Петренко.

Так, за його словами, очікується, що з весни 2015 перевірки будуть проходити на обласних рівнях, а в кінці наступного року такі перевірки дійдуть і до районних рівнів.

"Це не означає, що буде звільнено 200-300 тисяч людей ... Це означає, що весь апарат пройде перевірку", – підкреслив він.

Відповідаючи на питання про те, чи будуть вноситися якісь зміни в закон про очищення влади з урахуванням висновку Венеціанської комісії, який має бути винесений найближчим часом, Петренко наголосив, що Венеціанська комісія дає виключно рекомендації і це не означає, що закон, до якому є зауваження у цієї комісії, обов'язково підлягає змінам.

"Я не можу прогнозувати їх висновки ... Але я особисто не бачу в цьому законі загроз, які б фіксували порушення прав людини", – додав він.

Як відомо, Петренко також пообіцяв карати суддів, які перешкоджають люстрації.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування