Лещенко заявив, що Яценюк допоміг Ахметову перекласти борг на державу

Середа, 15 квітня 2015, 13:21

Депутат від БПП Сергій Лещенко переконаний, що прем’єр Арсеній Яценюк відстоює інтереси Рината Ахметова в енергетиці і тому покриває керівника ДП "Енергоринок" Юрія Гнатюка.

Про це він написав у своєму блозі на "Українській правді".

Лещенко нагадав, що у лютому Гнатюк перевів півмільярда гривень у зону АТО. 200 млн. грн. отримав Олександр Янукович на "Донбасенерго", а 300 млн. грн. – Ринат Ахметов на "Східенерго" за електроенергію, яку спожили на окупованих бойовиками територіях.

"Гроші було переведено ДП "Енергоринок" за рішенням судів, в день винесення ухвал, за 25 хвилин до завершення робочого дня, без оскарження в "апеляції" та попри рішення РНБОУ не сплачувати в зону АТО", - зазначив депутат.

"Цією мовчазною згодою керівник ДП "Енергоринок" показав, що був у змові – адже величезні обсяги грошей були в нього акумульовані попри чинну на той момент заборону Нацкомісії регулювання ринку платити гроші в зону АТО", - вважає він.

Лещенко нагадав, що було порушено кримінальне провадження у цій справі.

"Я був допитаний Генпрокуратурою, також на допит ходив і Гнатюк. Переказ півмільярда в зону АТО не відбувся, бо на гроші наклала арешт фінансова розвідка", - зазначив він.

Але Яценюк не вжив заходів впливу на Гнатюка, хоча саме прем’єр має повноваження призначати керівника ДП "Енергоринок", обурюється Лещенко.

На його думку, "Гнатюк був необхідний для ще однієї складової змови в інтересах Ахметова".

Лещенко нагадує, що енергопостачальна компанія "ДніпроОблЕнерго", яка належить Ахметову, накопичила заборгованість 1 млрд. грн. перед ДП "Енергоринок", хоча заборгованість споживачів за 2014 рік перед "ДніпроОблЕнерго" зросла на 280 млн. грн.

Аби не погашати борг, Ахметов звернувся до суду – і 11 лютого 2015 року Господарський суд Дніпропетровської області розстрочив на 1,5 роки погашення цієї заборгованості. Основні суми погашення припадають на грудень 2015-го (344 млн. грн.) та липень 2016 року (422 млн. грн..).

"Керівник "Енергоринку" Гнатюк прийняв це рішення до виконання без будь-яких оскаржень!", - обурився депутат.

"Фактично, це – мільярдна дірка в ДП "Енергоринок", яку він повинен покривати за рахунок позик – в тому числі "Ощадбанку", який нещодавно вже позичав 2 мільярди для генерації, з яких півтора мільярди пішло на ДТЕК", - наголосив Лещенко.

"Мільярд, який Ахметов розстрочив на півтора роки, при ставці 2% на місяць, несе потенційні збитки для ДП "Енергоринок" в розмірі 250 мільйонів гривень. Звичайно, Ахметову краще, аби цей тягар брала на себе держава в особі ДП "Енергоринок" та "Ощадбанку", аніж пошуком мільярду був обтяжений особисто олігарх", - додав він.

На думку Лещенка, Яценюк намагається утримати "олігархічний консенсус", бо "ці люди є надійним джерелом надходження коштів у партійну касу та доступу до телеефірів".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування