Рада зробила крок до нових санкцій для депутатів-кнопкодавів

Середа, 17 червня 2015, 13:36

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект, який впроваджує санкції до депутатів за кнопкодавство.

За основу за проект проголосували 258 депутатів.

Під час представлення законопроекту, його автор Сергій Лещенко повідомив, що за кнопкодавство пропонується відсторонити депутата-порушника на 10 засідань.

В разі наступного випадку кнопкодавства, пропонується відсторонити порушника на 20 засідань.

Крім того головуючий на пленарному засіданні має позбавляти порушника на час стягнення головуючої посади в комітеті – голови, першого заступника, заступника і секретаря комітету ВР, а якщо депутат – порушник обраний на одну із вказаних посад на момент накладення на нього стягнення – розгляд на наступному пленарному засіданні Верховної Ради питання про відкликання депутата–порушника з головуючої посади.

Також санкції передбачають припинення на період позбавлення депутата права брати участь у пленарних засіданнях Верховної Ради нарахування та здійснення йому будь-яких виплат, заборону на період позбавлення депутата права брати участь у пленарних засіданнях Верховної Ради на відрядження за рахунок коштів Державного бюджету України,  невключення народного депутата до офіційних парламентських делегацій України (заміна вже включеного до таких делегацій) до кінця поточного скликання Верховної Ради.

Накладення стягнення на депутата-порушника не має обговорюватись на комітетах.

За словами в.о. голови регламентного комітету Павла Пинзеника, коментуючи проект зазначив, що у проекті пропонується переносити стягнення на наступне скликання.

"Стягнення переноситься на наступне скликання. Це означає, що під час виборів виборці будуть обирати депутатів двох сортів: перший сорт з повними повноваженнями, другий – тих народних депутатів, які не можуть увійти до складу комітетів, чи очолити комітет. Всі ці стягнення будуть тягнутися за депутатами, якщо вони будуть обрані повторно", - обурився Пинзеник.

Як відомо, персональне голосування депутат – це вимога Конституції. "Кнопкодавство" – це порушення Основного закону.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...