Міністр Шевченко: Яценюк нав'язував мені людей Януковича

Середа, 1 липня 2015, 11:45

Міністр екології і природних ресурсів Ігор Шевченко стверджує, що прем'єр Арсеній Яценюк лобіював призначення головою Держслужби геології та надр Геннадія Руденка, який був довіреною особою Віктора Януковича на виборах 2004 року.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

За словами Шевченка, 26 квітня йому написав у Viber заступник міністра Кабінету міністрів Олег Паракуда і призначив зустріч у готелі, на якій запропонував призначити Руденка, давши зрозуміти, що запропонував цю кандидатуру саме Яценюк.

Шевченко попросив прислати йому резюме Руденка, після чого вияснив, що той представляв Януковича на виборах у 2004 року.

"Звичайно, я категорично відмовив", – стверджує він.

Міністр додав, що це "тільки один маленький епізод" і він може розповісти ще багато таких, у зв'язку з чим порадив "запасатися попкорном".

ЯЦЕНЮК НАВ'ЯЗУВАВ МЕНІ ЛЮДЕЙ ЯНУКОВИЧАСьогодні журналісти мене запитували, кого саме мені наполегливо пропонував Яценю...

Posted by Ігор Шевченко on Tuesday, June 30, 2015

Держслужба геології та надр важлива тим, що саме вона надає ліцензії на видобуток корисних копалин, у тому числі – нафти та газу.

Шевченко також навів довідку про Руденка, згідно з якою той володіє рибним бізнесом на Київщині, зокрема – 400 га ставків та 1200 га земель колишнього рибгоспу. Міністр додав, що за законом ставки не можуть перебувати у приватній власності, у зв'язку з чим прокуратура вже кілька років судиться з компанією Руденка "Забір'я".

На сайті Федерації роботодавців України Руденко вказаний президентом "Всеукраїнської асоціації користувачів надрами". Серед його контактів там вказана електронна адреса rudenko@ukrlandfarming.com.ua. Як відомо, "Укрландфармінг" – українська аграрна компанія, яка належить олігарху Олегу Бахматюку.

Як відомо, 24 червня на сайті Держслужби геології та надр з'явилось повідомлення в.о. керівника цього відомства Миколи Бояркіна, у якому він звинуватив самого Шевченка у лобіюванні інтересів одіозних особистостей.

За його словами, Шевченко вимагав надати спецдозвіл користування надрами компанії "Парі", яка, за його словами, має відношення до екс-міністра екології Миколи Злочевського; вимагав залишити на посаді керівника підприємства "Кіровгеологія" Дмитра Бдюлєва, який знаходиться під слідством, а також вимагав призначити на посаді гендиректора підприємства "Бурштин України" Сергія Мартинюка.

Бояркін стверджує, що, коли він відмовився, Шевченко подав до суду з вимогою відсторонити його від керівництва Держгеонадрами. Суд задовольнив цей позов, але наразі він не вступив у силу через подання апеляції.

У той же час сам Шевченко заперечив ці звинувачення у своєму пості на Facebook. Крім того він заявив "Українській правді", що до суду подавав не він, а дві громадські організації – "Об'єднання Богдана Хмельницького" та "Екологія Право Людина", при чому це сталося ще у лютому.

Також міністр наполягає, що не ставив перед Бояркіним таких вимог, оскільки спілкувався з ним лише один раз – коли той був призначений виконуючим обов'язки. За словами Шевченка, він тоді попросив Бояркіна покинути свою посаду.

Минулого тижня Кабмін запропонував Раді звільнити Шевченка з посади міністра, розгляд подання запланований на четвер. Цьому передував скандал зі звинуваченням Шевченка у перельоті з Ніцци приватним літаком депутата і газового магната Олександра Онищенка.

Серед претендентів на це міністерське крісло називають депутатів від "Батьківщини" Олександру Кужель та Валерія Дубіля, а також екс-міністра енергетики Юрія Продана.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування