Росію неможливо притягнути до відповідальності за MH17 в Гаазі

Субота, 18 липня 2015, 00:35

Росію не можна притягнути до відповідальності в Гаазі за знищення MH17.

Про це заявила на "5 каналі" заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

"Зважаючи на позицію всіх країн в Раді Безпеки ООН, це питання буде розглянуто в Радбезі. І хоч позиція Росії неконструктивна, можливість створення такого трибуналу все ще існує", - каже вона.

Але, за словами Зеркаль, використати інструмент трибуналу в Гаазі не можна.

"Треба розуміти, що ані Росія, ані Україна, ані Малайзія не є суб'єктами міжнародного суду в Гаазі. Тому цей інструмент використати не можна. Щодо блокування Росією рішень в Радбезі, то вона може заблокувати це питання не загалом, а лише зараз, але ми можемо підняти його ще раз, коли буде остаточний доклад спільної слідчої групи", - пояснила вона.

Раніше у п’ятницю Президент України Петро Порошенко створив робочу групу з питань, пов’язаних із запровадженням міжнародного механізму притягнення до відповідальності осіб, винних у збитті Боїнга-777. Керівником групи призначено заступника міністра закордонних справ Олену Зеркаль.

Нідерландські експерти розіслали країнам-учасницям розслідування по два звіти про попередні підсумки розслідування катастрофи малайзійського лайнера.

Порошенко зазначив, що попередні результати свідчать про причетність до катастрофи російських військових.

Також, у п'ятницю прем'єр-міністр Австралії Тоні Ебботт заявив, що він переконаний в тому, що проросійські бойовики збили малайзійський лайнер 17 липня 2014 року над Донбасом навмисне.

Як відомо, Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди та Україна офіційно звернулися до Ради Безпеки ООН з проханням створити міжнародний кримінальний трибунал для притягнення до відповідальності винних у катастрофі літака "Малайзійських авіаліній" над територією України 17 липня 2014 року.

Єдиною країною, яка виступає категорично проти створення трибуналу, є Росія, хоча вона і звинувачує в катастрофі українських військових.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News