"Опора": На виборах у Чернігові можливий збройний конфлікт

П'ятниця, 24 липня 2015, 15:05

Громадянська мережа "Опора" вважає, що на довиборах до парламенту в окрузі №205 в день голосування можуть мати місце конфлікти із застосуванням зброї.

Про це заявила координатор виборчих і парламентських програм ГМ "ОПОРА" на прес-конференції в п'ятницю, передає Інтерфакс-Україна

"Побоювання щодо використання зброї в день голосування сьогодні є одним з викликів для цих виборів, бо кілька дуже сильних кандидатів, які мають високі рейтинги, на жаль, йдуть на будь-які заходи, щоб отримати такий заповітний депутатський мандат, і це говорить про те, що зіткнення будуть - питання в тому, наскільки вони будуть масовими, критичними і чи будуть жертви", - сказала вона.

За її словами, "ОПОРА" налаштована "вкрай песимістично" щодо ситуції в день голосування у 205-му окрузі, враховуючи офіційну інформацію МВС України про те, що в Чернігів прибуло близько 1 тис осіб "для здійснення провокацій у день голосування".

"Ми сподіваємося, що правоохоронна система, не дивлячись на те, що вона була бездіяльною під час виборчої кампанії щодо фіксації, розслідування і покарання винних за використання адміністративного ресурсу або підкупу виборців, здійснить свої прямі функції щодо забезпечення громадського порядку в день виборів як такого" , - підкреслила експерт.

Айвазовська також привітала інформацію про те, що оперативні групи правоохоронців будуть присутні на всіх виборчих дільницях в день виборів. "Головне - щоб правоохоронці виконували свої прямі функції із забезпечення громадського порядку, а не з тиску або перешкоджання самому виборчому процесу в день голосування", - підкреслила вона.

Експерт підкреслила, що в Україні знаходяться різні міжнародні спостерігачі, зокрема, СММ ОБСЄ, і застосування зброї на мирній території негативно позначиться на іміджі України. "Якщо силовий конфлікт з використанням зброї на мирній території матиме місце, то ми, на жаль, будемо змушені констатувати, що навіть на мирних територіях влада не має контролю на ситуацією", - констатувала вона.

"Наше завдання сьогодні - не згущувати фарби навколо ситуації в 205-му окрузі, але пояснити, що ці ризики є, і якщо вони не будуть мінімізовані, то відповідальність за це нестиме правоохоронна система в цілому і міністр внутрішніх справ", - підкреслила Айвазовська.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Яценюк вимагає від ЦВК, чернігівського губернатора, голови СБУ, міністра внутрішніх справ розібратися з виборами на 25 окрузі.

Зараз у Чернігові до охорони правопорядку задіяли близько 2 тисяч міліціонерів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування