Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ГПУ просить суд заарештувати Лавриновича

Четвер, 30 липня 2015, 12:58

Генеральна прокуратура України просить суд взяти під варту екс-міністра юстиції Олександра Лавриновича.

Про це під час брифінгу повідомив начальник другого слідчого відділу управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Ігор Слободяник, передає Інтерфакс-Україна.

"Сьогодні вручено клопотання. Для ознайомлення стороні захисту необхідно не менше трьох годин, тому сьогодні ми не встигаємо з об'єктивних причин, а завтра з самого ранку це клопотання буде внесено на розгляд суду", - сказав він.

За його словами, екс-міністр сьогодні знаходиться в приміщенні Генпрокуратури і знайомиться з матеріалами справи.

Як повідомлялося, за версією Генпрокуратури, йдеться про факт розтрати шляхом зловживання службовим становищем держкоштів в сумі понад 8,5 млн грн, "незаконно і безпідставно витрачених на залучення іноземної фірми з метою приховування фактів злочинного порушення законодавства правоохоронними органами і судом під час здійснення розслідування і судового розгляду в суді справи Юлії Тимошенко ".

За цим же епізодом Генпрокуратура раніше оголосила про підозру колишньому заступнику міністра юстиції, 1 липня 2015 внесла до Печерського райсуду Києва клопотання про поміщення його під варту, проте 8 липня слідчий суддя обрав екс-заступнику міністра запобіжний захід у вигляді застави 365,5 тисяч грн.

13 липня 2015 Генпрокуратура повідомила, що її Управління спецрозслідування Головного слідчого управління повідомило про підозру Лавриновичу у скоєнні злочину за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою).

У свою чергу, Лавринович заявив, що підозри у скоєнні злочину він не отримував, але знав, що "таке бажання є, і воно полягає в тому, що необхідно з політичних мотивів висловити мені підозра за виконання покладених на мене зобов'язань законним способом через те, що влада була не така, яка сьогодні вважалася б правильною".

Він зазначив, що йдеться про факт залучення радника щодо розгляду Європейським судом з прав людини скарги екс-прем'єра Юлії Тимошенко. "Про справу мені добре відомо, так як я більше року ходив на допит в якості свідка", - пояснив екс-міністр юстиції.

За словами екс-міністра, претензія полягає виключно до вирішення залучити радника, тоді як процедура його залучення, сума контракту або тарифна політика питань не викликає.

Лавринович наголосив, що діяв виключно в межах своїх законних повноважень для захисту інтересів держави, проте в прокуратурі тепер інкримінують йому мотив "захист злочинна влада".

Лавринович з 1994 року кілька разів ставав народним депутатом. З 2002 по 2005 рр. був главою Мін'юсту в уряді Анатолія Кінаха, в 2006-2007 років очолював той же відомство в уряді Віктора Януковича, в 2010-2013 роках був міністром юстиції в уряді Миколи Азарова.

Лавринович 3 липня 2013 прийняв присягу члена Вищої ради юстиції, в 2013-14 рр був головою ВРЮ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування