Суд призначив Лавриновичу заставу в розмірі 1,2 млн

Четвер, 30 липня 2015, 21:43

Печерський райсуд Києва обрав для екс-міністра юстиції Олександра Лавриновича запобіжний захід у вигляді внесення застави на суму тисяча мінімальних заробітних плат, що становить 1 млн 218 тис. грн.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", відповідне рішення ухвалив на засіданні в четвер увечері слідчий суддя Олег Білоцерківець.

Суд не угледів підстав для арешту Лавриновича.

У ході судового засідання, представники прокуратури просили обрати для екс-міністра юстиції запобіжний захід з можливістю внесення застави 8,6 млн грн.

Після завершення засідання, Лавринович сказав журналістам, що має намір оскаржити рішення суду в апеляційному порядку. При цьому він зазначив, що в разі необхідності, його син Максим Лавринович може внести за нього необхідну суму.

Раніше перший заступник генпрокурора Юрій Севрук заявив що в Генпрокуратурі обіцяють зробити все можливе, щоб Лавринович не зміг ухилитися від слідства, залишивши країну, але питання про взяття під варту або звільнення під заставу "буде вирішувати конкретний слідчий". "Суд, відпускаючи під заставу, покладає зобов'язання, забирає паспорт, буде контролювати його поведінку", - розповів Севрук, зазначивши, що інструменти для уникнення подібної ситуації хоч і обмежені, але є.

За версією ГПУ, йдеться про факт розтрати Лавриновичем шляхом зловживання службовим становищем держкоштів в сумі понад 8,5 млн грн, "незаконно і безпідставно витрачених на залучення іноземної фірми з метою приховування фактів злочинного порушення законодавства правоохоронними органами і судом під час здійснення розслідування і судового розгляду в суді справи Юлії Тимошенко".

13 липня 2015 року Генпрокуратура поінформувала про повідомлення Лавриновичу про підозру у скоєнні злочину за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою).

У свою чергу, Лавринович заявив, що підозри у скоєнні злочину він не отримував, але знав, що "таке бажання є, і воно полягає в тому, що необхідно з політичних мотивів висловити мені підозру за виконання покладених на мене зобов'язань законним способом через те, що влада була не така, яка сьогодні вважалася б правильною".

Він зазначив, що йдеться про факт залучення радника щодо розгляду Європейським судом з прав людини скарги екс-прем'єра Юлії Тимошенко, при цьому процедура його залучення, сума контракту або тарифна політика питань не викликає.

Лавринович також заявляє, що діяв виключно в межах своїх законних повноважень для захисту інтересів держави, але в прокуратурі тепер інкримінують йому мотив "захист злочинної влади". "Про справу мені добре відомо, бо я більше року ходив на допит в якості свідка", - пояснив екс-міністр юстиції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування