Кучма каже, що росіяни намагаються загнати Україну в глухий кут у Мінську

П'ятниця, 11 вересня 2015, 11:35

Колишній президент Леонід Кучма заявив, що "росіяни намагаються загнати Україну в глухий кут" на переговорах у Мінську.

Про це він заявив як представник України на переговорах у рамках форуму YES у Києві.

"Кремль ставить дуже просту умову на цих переговорах: "Ми повинні годувати й поїти Донбас, а вони будуть управляти на цій територією", - пояснив Кучма, який очолює українську делегацію на переговорах у Мінську.

На його думку, російська влада хоче посадити за стіл переговорів президента України Петра Порошенка й одного з лідерів бойовиків Олександра Захарченка – і таким чином змусити визнати "ДНР" і "ЛНР".

"Цього не буде", - заявив Кучма.

Він розповів "Українській правді", що зараз переговори йдуть "більш-менш нормально, без надриву, але в цілому все йде синусоїдально – то напружено, то дещо легше".

"І Донбас чудово розуміє, що день прийдешній їм готує, зима наближається, а проблем там достатньо й люди будуть запитувати, де ж результат", - сказав Кучма.

"Звісно, треба шукати якийсь компроміс на Донбасі", - вважає Кучма.

"Те, що Путін управляє там усіма процесами, ні в кого сумнівів немає. Але треба дивитися, що буде завтра. Усі розуміють, що завтра ця проблема не вирішиться. На пострадянському просторі жоден подібний конфлікт не вирішено до сьогодні", - сказав він.

"Я так думаю, що Москва ставить таке завдання в тому числі й на Донбасі: ні війни, ні миру. Але це ж колосальні витрати, у тому числі й економічні для Росії", - додав Кучма.

На його думку, "ситуація в економіці змусить Москву замислитися, як із усього цього виходити".

"Вони хочуть усе скинути на Україну, але контролювати владу там", - сказав Кучма.

Поки, за його словами, не виконані основні умови Мінських угод.

"Ми твердо стоїмо на тих позиціях, що до кінця року всі має бути виконано й (аби) ми отримали контроль над границею України на Донбасі. Кордон для нас – принципове питання", - заявив Кучма.

Найближча велика зустріч у Мінську має відбутися 22 вересня. До цього будуть переговори експертних груп і телефонні переговори лідерів держави Нормандського формату.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...