Вилучено архів Януковича – особисті документи, папери на нерухомість

Середа, 16 грудня 2015, 11:50

Правоохоронці виявили в Києві архів документів сім’ї екс-президента Віктора Януковича.

Про це заявили прем’єр-міністр Арсеній Яценюк і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Документи й печатки вилучено в результаті обшуку, проведеного 15 грудня в одній із квартир Києва.

"Щойно міністр внутрішніх справ Арсен Аваков поінформував членів уряду про проведення спеціальної операції Національною поліцією, Державною фіскальною службою за підтримки Генеральної прокуратури. Вперше нашою правоохоронною системою виявлено найбільший архів сім’ї Януковича і його безпосередньо", - сказав Яценюк.

Аваков уточнив: "Кілька місяців роботи Сергія Білана (першого заступника голови ДФС) й нашого слідчого управління дали такий результат, коли в нас у руках один із найбільших архівів безпосередньо Януковича".

"Це оригінали документів на "Межигір'я", усі оригінали документів і проводок МАКО, це особисті документи Януковича – починаючи від його пенсійного посвідчення й закінчуючи все інше. Оборотні рахунки по ряду компаній, про яких процесуальний керівник не може говорити, а я скажу – у тому числі, і закордонних", - заявив голова МВС.

Вилучені документи Януковича
Вилучені документи Януковича

За словами Авакова, "це дуже великий крок для слідчих", і вивели на цей слід співробітники Фіскальної служби.

Начальник Головного слідчого управління, заступник голови Національної поліції Олександр Вакуленко уточнив: "Слідчими Нацполіції за матеріалами Державної фіскальної служби було розпочато кримінальне провадження за фактом існування і діяльності ряду конвертаційних центрів, які займалися, в тому числі, відмиванням бюджетних коштів".

"Вчора слідчими спільно з оперативними працівниками на одній із приватних квартир у Києві було проведено обшук. У ході обшуку вилучено значну частину, якщо можна так сказати, архіву "Сім’ї", - сказав він.

Документи з архіву Януковичів
Документи з архіву Януковичів

"Зокрема, вилучено печатки більше ніж 30 офшорних фірм, банківські документи, які викривають злочинні схеми, за допомогою яких здійснювалося розкрадання бюджетних коштів, особисті документи колишнього президента, а також вилучено документацію оригіналів на нерухомість – зокрема, щодо придбання "Межигір’я", на земельну ділянку та будинок, на квартиру, розташовану на Оболонській набережній, машиномісця за різними адресами Києва, земельну ділянку більше 5 гектарів в селі Нові Петрівці та багато інших документів", - заявив Вакуленко.

Печатки Януковича
Печатки Януковича

"Я не можу зараз в силу процесуальних обмежень інформувати про більш конкретні результати. На даний час слідчими Національної поліції спільно з представниками Генеральної прокуратури ведеться процесуальне оформлення даних документів для закріплення їх доказового значення і в подальшому використання в суді", - уточнив він.

"Я сподіваюся, що наявність і аналіз вказаних документів дасть можливість слідству просунутися значно в розслідуванні за цими фактами, а також сприятиме поверненню незаконно виведених активів з нашої держави та встановленню істини", - додав представник поліції.

Яценюк уточнив, чи виявлено документ щодо офшорних компаній і розрахунків через офшорні компанії. Вакуленко відповів: "Так, ми маємо як реєстраційні документи, так і печатки й документи фінансово-господарської діяльності".

Перший заступник голови Фіскальної служби Білан наголосив, що співпраця відомств у цій спецоперації тривала багато місяців.

"Заблоковано низку банківський рахунків, у тому числі, які були причетні (до справи). Конвертаційний центр існував, який було викрито в ході цієї спецоперації. Зараз ми розкриваємо, що на цих рахунках. Наші зусилля будуть направлені на викриття схем, за якими кошти відмивалися і виводилися з України. Також зусилля будуть спрямовані на повернення в правовому полі коштів, які будуть виявлені додатково".

Яценюк звернувся до Міністерства юстиції, Міністерства закордонних справ і правоохоронних органів: "Наскільки я був поінформований, відмивання коштів здійснювалося не тільки через західні банки. Там є інші юрисдикції, ніж юрисдикції Європейського Союзу і Сполучених Штатів Америки".

"Нам треба буде попрацювати з іншими країнами, куди виходили кошти з України і з державного бюджету для того, щоб отримати відповідну правову допомогу", - сказав він.

"І таке звернення також я підтримую через Генеральну прокуратуру, оскільки вони відповідальні за те, щоб правоохоронні органи інших країн надавали нам правову допомогу і розкривали інформацію в доведенні до суду і винесенні правосудного вироку по відношенню до цієї справи", - додав прем’єр.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування