КВУ: вибори у Кривому Розі не відповідають стандартам

Понеділок, 28 березня 2016, 09:39

Комітет виборців України заявляє, що вибори у Кривому Розі не відповідають ні стандартам чесних та демократичних виборів, ні найменшому уявленню про законність.

"Фактично ми побачили вибори за стандартами режиму Віктора Януковича із масштабними схемами підкупу, використанням адмінресурсу та іншими порушеннями закону", - заявив гендиректор КВУ Олексій Кошель в ефірі 5 каналу.

За його словами в день голосування у Кривому Розі було як мінімум на 25% штучно збільшено явку виборців.

"Це відбувалося шляхом "доведення" до дільниць 70-80 тисяч виборців. Переважно це були люди похилого віку, які в ході кампанії отримали від міської влади передвиборні доплати в розмірі 500 грн. Організацією перевезень займалися структури, близькі до місцевої влади та гірничо-збагачувальних комбінатів групи "Метінвест", - йдеться в заяві.

Комітет виборців України розцінює технологію "довезення" як непрямий підкуп виборців, а саме надання безкоштовних транспортних послуг, що є порушенням законодавства.

Кошель наголосив, що на позачергових виборах Криворізького міського голови були порушення, які можна розглядати як масштабний підкуп виборців.

Криворізька міська рада за ініціативи Юрія Вілкула виділила із бюджету міста 50 млн. грн. для надання матеріальної допомоги малозабезпеченим мешканцям (по 500 грн. для 100 тис. сімей). Оскільки така ініціатива була реалізована у розпал виборчої кампанії, КВУ розцінює такі дії як підкуп виборців та зловживання службовим становищем із боку Вілкула.

Як відомо, на виборах восени 2015 року у Кривому Розі перемогу здобув Юрій Вілкул, який тоді висувався від партії "Опозиційний блок", однак частина громадськості й деякі нардепи домоглися призначення перевиборів у місті.

На виборах 27 березня цього року перемогу, за попередніми даними, знову здобуває Вілкул, який пішов на вибори самовисуванням.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News