Рада ухвалила закон щодо ГПУ – Луценку відкрили шлях

Четвер, 12 травня 2016, 12:07
Рада ухвалила закон щодо ГПУ – Луценку відкрили шлях

Верховна Рада ухвалила зміни, які дозволяють призначити генеральним прокурором людину без юридичної освіти, а також унормовують реформу Генпрокуратури.

За основу і в цілому проект закону №4645 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури підтримали 258 народних депутатів попри суперечки.

Законопроект ухвалено з технічними поправками співавтора законопроекту Віктора Короля (БПП).

"Ми урегулювали ту колізію, яка виникла зі створення Державного бюро розслідувань. Тобто дозволили слідчим органам прокуратури розслідувати до кінця ці справи – і після цього передавати в новостворене Бюро розслідувань… Ми посилили відповідальність за передачу до ДБР і запропонували зробити це за підписом генпрокурора", – сказав Король.

Перед голосуванням у парламенті зчинилися словесні баталії, лунали крики "Ганьба!".

На початку розгляду спікер сказав, що не заперечує щодо розгляду альтернативного законопроекту, якщо буде на це воля профільного комітету.

Але співдоповідач Андрій Кожем'якін повідомив, що комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, отримавши напередодні законопроект 4645 як невідкладний, більшістю голосів рекомендував прийняти його за основу і в цілому.

Однак депутат від "Самопомочі" Олена Сотник заявила, що текст цього законопроекту "фактично вже відхилений", бо аналогічний законопроект не підтримали, а альтернативний проект від "Самопомочі" про призначення генпрокурора шляхом конкурсу не розглядався.

"Цей закон дорівнює законам 16 січня. І ви подивитеся, хто за цей закон буде голосувати", - заявила вона.

За словами Сотник, цей законопроект "прикриваються реформою прокуратури", потребою ввести політика в ГПУ через нібито неможливістю її оновлення.

"Це неправда. Необхідно заморозити ті кримінальні справ, які вже 2 роки не розглядаються – ми не маємо результатів. Саме тому ці люди, по яких кримінальні справи не розглянуті у генпрокуратурі, будуть голосувати за цей законопроект", - сказала вона.

"Ми категорично проти і ми закликаємо, в тому числі тих людей, під кого написано цей закон, не йти на ці ганебні рішення. Фактично, питання не в людині, а в принципах", - заявила депутат "Самопомочі".

Сотник закликала все ж проголосувати за відбір генпрокурора на конкурсних засадах.

Її соратниця, віце-спікер Оксана Сироїд заявила, що законопроектом 4645 президент "кладе могильну плиту" на судову реформу, яка неможлива без реформи Генпрокуратури.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що "зараз відбувається змова", представники влади "не гнушаються домовлятися з "регіоналами", аби "в ручному режимі" керувати державою, а розраховуються за змову "корупційними потоками", митницями тощо.

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко також заявила, що практично кожне положення законопроекту 4645 порушує права людини – особливо в частині заочного судочинства, яке буде застосовано за 32 статтями Кримінального кодексу.

"Не ганьбіть себе і голосуйте проти", - закликала вона.

Лише лідер фракції "Народний фронт" Максим Бурбак під крики "Ганьба!" закликав: "Хто за реальну зміну Генпрокуратури – тисніть кнопки".

"Ганьба тим, хто не хоче голосувати за зміну прокуратури", - додав він.

 
Реформа ГПУ за законопроектом 4645
Facebook Лариси Сарган

У свою чергу, спікер Андрій Парубій назвав неприйнятним, коли люди, які стояли пліч-о-пліч на Майдані, перешкоджають виступам одне одного.

Перший віце-спікер Ірина Геращенко також сказала, що ганьба – це не зміна прокуратури, а "брати хабарі за депутатські запити" й таке інше.

Після цього парламент позитивно проголосував – і Парубій попри обурення частини депутатів оголосив перерву у засіданні.

Як відомо, 11 травня депутати Віктор Король (БПП) і та Сергій Драюк ("Народний фронт") зареєстрували у Верховній Раді новий законопроект, який дозволить кандидату на посаду генерального прокурора не мати юридичної освіти.

Згідно з ним, кандидат на посаду глави ГПУ повинен мати вищу освіту й стаж роботи в галузі права або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі не менше 5 років.

Вважається, що законодавство щодо ГПУ змінюють, насамперед, для призначення генпрокурором Юрія Луценка.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News