Рада відхилила законопроект щодо "злодіїв у законі"

Вівторок, 17 травня 2016, 11:55

Верховна Рада відхилила законопроект щодо відповідальності для "злодіїв в законі" та за злочини, вчинені злочинними угрупованнями.

Проект закону №1188 про внесення відповідних змін до українського законодавства не змогли ані ухвалити за основу (178 "за"), ані повернути на доопрацювання депутатам-авторам (210 нардепів підтримали таку пропозицію).

Голова Верховної Ради Андрій Парубій наголошував, що рішення комітету є лишень ухвалити за основу: "Ми зможемо до другого читання внести поправки".

"Питання злодіїв в законі – це не питання коаліції чи опозиції, це питання української держави", - казав він перед голосуванням за доопрацювання проекту, але це не допомогло.

Законопроект відхилено.

Ним пропонували відносити до організаторів злочину осіб, причетних до створення, керування та фінансування злочинного угрупування, а також "злодіїв у законі".

"Злодієм у законі" пропонували вважати особу, яка займає вище становище в злочинній ієрархії, яка, відповідно до визначених у злочинному середовищі спеціальних правил поведінки, організовує та/або керує "злодійським миром" (злочинним середовищем): має авторитет у злочинців, надає їм завдання/доручення, організовує розборки, сходки тощо.

В разі ухвалення законопроекту, злочин, вчинений злочинним співтовариством, а саме стійким ієрархічним об’єднанням декількох осіб (7 і більше), вважали б обтяжуючою обставиною.

Також обтяжуючою обставиною вважали б скоєння злочину "злодієм у законі" або іншою керівною особою відповідно до ієрархії злочинного угруповання.

В разі ухвалення законопроекту, після вироку суду "злодіїв у законі", а також осіб, які раніше були засуджені за створення злочинного співтовариства або участь в злочинній організації мали б утримувати у приміщеннях камерного типу, аби ізолювати їх від решти ув’язнених і не давати їм можливості встановлювати свої "порядки", вербувати чи "тероризувати" засуджених, тиснути на адміністрацію колонії шляхом організації актів непокори і бунтів.

У пояснювальній записці до законопроекту говориться, що "переважна більшість так званих "злодіїв в законі" колишнього СРСР перебували в Росії та Грузії, але у зв’язку з тим, що в цих країнах належність до "злодіїв в законі" криміналізовано, більшість із них змушені тікати і знайшли свій кримінальний заробіток та притулок в Україні".

"На сьогодні законодавство України не дозволяє повною мірою боротися зі "злодіями в законі", оскільки відсутня кримінальна відповідальність за вказані дії, а таких осіб максимум чекає примусова депортація", - пояснювали автори законопроекту.

Для боротьби з оргзлочинністю пропонували внести зміни до Кримінального та Кримінально-виконавчого кодексу України.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування