Томенко: з АП і Кабміну на фракції приносять роздруківки з плюсиками

Вівторок, 17 травня 2016, 14:16

Вигнаний з парламенту за відмову працювати в БПП Микола Томенко вважає, що дострокові вибори Верховної Ради неминучі.

Про це він заявив в інтерв'ю "Ліга.net".

"Остання історія з голосуванням за закон, відомий як "За Юру й прокуратуру", яка пройшла за класичним зразком парламенту часів Гройсмана (згадайте досвід 28-разового голосування за закон про "партійну диктатуру"), ще раз підтвердила: нічого не змінилося зі зміною керівництва Верховної Ради", – сказав Томенко.

"Тому я вважаю, що парламент у нинішньому складі приречений. Спроби нового спікера Парубія вигадати якусь геніальну конструкцію про те, як організувати ці неорганізовані збори людей за допомогою якихось штрафів – це вже навіть не смішно", – заявив він.

За словами Томенка, "пропоновані зміни до регламенту Верховної Ради й цілковито знищують депутатів як самостійних політиків".

"А ідея про "оптимізацію" роботи нардепів шляхом звільнення п'ятниці й середи від пленарної роботи призведе до того, що робочих днів у депутатів буде лише 6 на місяць! А це означає, що зовсім не залишиться часу на обговорення проблем в округах, про політичну ситуацію, на використання повною мірою інструмента парламентського контролю", – сказав екс-депутат

На думку Томенка, "ні Гройсман, ні Парубій не здатні з нинішнім складом парламенту організувати його роботу".

"Засідань коаліції взагалі не відбувається, повноцінних засідань фракцій – теж. З Адміністрації президента або Кабміну приносять на фракції БПП чи НФ роздруківки з плюсиками – за які законопроекти голосувати, а за які – ні, і все", – заявив він.

"Я вважаю, що для багатьох нормальних депутатів це просто принизливо. Недемократичний, тіньовий характер ухвалення рішень і відсутність системної роботи – головні причини приреченості цього складу парламенту", – сказав політик.

"Де-юре ми живемо в парламентсько-президентській республіці, але де-факто парламент нічого не вирішує. Коаліції насправді немає: списку ні я, ні ви не бачили. Коаліція в нинішньому парламенті – як масонська ложа, тому нинішня коаліційна більшість не має ні правової, ні суспільної легітимності", – заявив Томенко.

Екс-депутат також розповів, що в БПП є різні групи:

"Є група депутатів, які заплатили за мандат і можуть дозволити собі з'являтися до сесійної зали вкрай зрідка. І голосують вони лише тоді, коли просить президент (для прикладу, голосування за Луценка). За їхні голоси відповідальний Кононенко".

"Є група мажоритарних депутатів, які свої голосування намагаються обміняти на кадрові чи фінансові преференції для свого округу", – сказав він.

"Є група так званої "ідеологічної опозиції". Це молоде покоління, розумні люди, які розуміють, що нинішня політика, яку проводить Банкова, добром не завершиться", – додав Томенко.

На запитання, чи отримують нардепи спонсорські доплати до офіційної зарплати, екс-депутат сказав: "Я не отримував і точних сум не знаю. Але загальновідомо, що такі доплати існують. У Народному фронті – у період, коли Яценюк був прем'єром, у БПП, як я розумію, доплати були окремим, найбільш лояльним групам".

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...