Муженко: під час захоплення Криму був бій на материку

П'ятниця, 10 березня 2017, 09:19
Муженко: під час захоплення Криму був бій на материку

Під час захоплення Криму Росією українські бійці одного з полків спецпризначення вступили в бій із диверсійно-розвідувальною групою росіян на материковій Україні.

Про це розповів начальник Генерального штабу – головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко в інтерв’ю газеті "День".

"Крим став своєрідним лакмусовим папірцем. Усе ж таки, хоч як це прикро визнавати, 70% військових були дезорієнтовані й залишилися в Криму на боці окупанта", – констатував він.

Муженко пригадав, як усе починалося: "Вже після Майдану, після розстрілів... у складі української делегації разом із першим заступником міністра оборони України брав участь у засіданні в штаб-квартирі НАТО".

"Ми прибули в Брюссель надвечір 26 лютого (2014 року – ред.), а рано-вранці 27-го наш військовий представник у Північноатлантичному альянсі постукав мені в двері й повідомив: у Криму – росіяни!", – сказав начальник Генштабу.

Наступне, що запам’яталося Муженку, – Херсонщина:

"Я, тоді заступник начальника Генерального штабу, отримав завдання сформувати угруповання, яке мало захистити наш південь... Ми з групою офіцерів – по 20 годин удень на ногах, із них 5-6 годин – у вертольоті. І привіти з того боку: "Передайте Муженко, что мы за ним наблюдаем...". "Ми також за вами спостерігаємо", – відповідав я".

"До речі, перший бойовий контакт із росіянами відбувся в той час – наші хлопці одного з полків спецпризначення вступили в бій з диверсійно-розвідувальною групою росіян вже на материковій Україні", – заявив головнокомандувач ЗСУ.

Муженко зізнався, що часом детально пам’ятає події розгортання конфлікту, але не пам’ятає число.

"Обстановка змінювалася щохвилини, аж до того часу, як лінія розмежування (на сходу України – ред.) більш-менш визначилась і настала відносна статика – десь у листопаді", – сказав він.

Також він добре пам’ятає 26 травня 2014 року – події в Донецькому аеропорту:

"Це був переломний момент. Ми могли або пасивно спостерігати за його захопленням, або вжити рішучих заходів для захисту. Тридобовий бій і, як наслідок, – українські війська зачистили Донецький аеропорт так, що протягом кількох місяців ворог не наважувався знову його штурмувати. Хоча він і був у повному оточенні десь до середини липня".

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News