Слова Путіна і Чуркіна долучили до справи держзради Януковича

Вівторок, 14 березня 2017, 15:09

Генпрокуратура України має достатньо доказів для доведення державної зради екс-президента Віктора Януковича.

Про це під час прес-конференції сказав Генпрокурор Юрію Луценко.

"(Янукович – ред.) заявляє, що ніякого листа (про запрошення російських військ – ред.) не підписував. Те ж саме нам заявили колеги і представники Генеральної прокуратури Російської федерації нам у листі про те, що… ніякого листа президента Януковича з проханням використати збройні сили РФ на території України не отримували", - сказав Луценко.

Потім він навів відеозапис виступу представника РФ Віталія Чуркіна у Раді безпеки ООН про те, що президент Росії Володимир Путін отримав лист-прохання Януковича від 1 березня. Чуркін на відео також показує "фото-копію" оригіналу листа Януковича.

Також прокуратура продемонструвала відео, де Володимир Путін теж говорить про прохання Януковича. Луценко також показав відеозапис із Ради Федерацій 2014 року, коли там оголошується, що "надійшла заява президента України (Януковича – ред.) на ім'я президента РФ з проханням надати допомогу".   

ГПУ також показало 2 записи із виступами самого Януковича, де той розповідає, як писав відповідні прохання в Росію.  

"Документ справді був, було емоційне рішення повпливати на насильство над людьми в Донбасі", - сказав Янукович.

"1 березня 2014 року громадянин Янукович для легалізації війни проти держави склав та підписав лист до президента РФ з проханням використати російські війська проти України. Путін у свою чергу звернувся до Ради Федерацій про дозвіл використовувати війська на території України. Рада надала такий дозвіл. Внаслідок таких дій була окупована українська територія - АР Крим", - зазначив присутній прокурор Руслан Кравченко.

"Даних доказів достатньо для доведення вини Януковича, будуть представлені всі свідки, документи, речові докази, фото-відео докази", - додав він.

Як відомо, у березні в Росії почали стверджувати, що ані адміністрація президента Володимира Путіна, ані Рада Федерації не отримували лист екс-президента України Віктора Януковича з проханням ввести російські війська в Україну.

Роман Кравець, Олександр Шумілін, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News