Захист Вороненкова за 10 днів до вбивства повідомив РФ його адресу

П'ятниця, 24 березня 2017, 13:21

Захист колишнього депутата Держдуми Російської Федерації Дениса Вороненкова за 10 днів до його вбивства повідомив правоохоронним органам Росії його адресу в Києві.

Про це повідомив російській газеті "Коммерсант" адвокат екс-депутата Андрій Гривцов, який востаннє зв'язувався з клієнтом у минулу середу близько 9 години вечора.

"Ми обговорювали електронною поштою стратегію захисту в його кримінальній справі (у Росії – ред.)", – повідомив він.

За словами Гривцова, захист домагався в РФ зняття заочно звинувачуваного Дениса Вороненкова з міжнародного розшуку.

Адвокат за згодою свого клієнта близько десяти днів тому спрямував до Генпрокуратури РФ, ФСБ й СКР відповідні клопотання, вказавши в них адресу проживання Вороненкова на Ставропольській вулиці Києва.

Як розраховував захист, у зв'язку з цим розшук політика мали б припинити: Генпрокуратура Росії могла одразу надіслати владі України запит про його екстрадицію. А запит відхилили б, оскільки Денис Вороненков отримав українське громадянство.

За даними видання, запит до Києва з РФ так і не спрямували. А зараз в Україну натомість надішлють документ із проханням офіційно поінформувати про смерть Вороненкова, що стане підставою для припинення кримінального переслідування.

Вороненкова в Росії звинувачували в "організації рейдерського захоплення" (ч. 4 ст. 159 КК) двоповерхової будівлі у центрі Москви.

Закрити справу за обставинами, які не реабілітують фігуранта, можна лише за згодою його близьких. Якщо вони відмовляться, справу спрямують до суду, який, у випадку визнання Вороненкова винним у шахрайстві, також буде змушений припинити переслідування.

Інший адвокат і добрий знайомий Вороненкова Вадим Багатурія вважає, що захист навіть може спробувати виграти цю справу. "Невипадково ж Генпрокуратура двічі відмовляла слідству у зверненні до Держдуми для зняття з пана Вороненкова депутатської недоторканності", – зазначив він.

За версією Слідчого комітету РФ, Вороненков продав двоповерховий будинок підприємцю Віталію Качуру за $2 млн. Угоду зрештою розірвали через суд, а нерухомість повернули її власнику Отарі Кобахідзе.

Кобахідзе розповів, що минулої середи його через посередника зв'язали телефоном із Вороненковим – і той вибачився й запропонував компенсувати "моральну шкоду".

Кобахідзе стверджує – і збирається офіційно поінформувати про це слідчі органі, – що екс-депутат був готовий повернутися до Росії, щоб дати свідчення про підготовку нового захоплення його нерухомості.

Качура було засуджено на 4 роки й 2 місяці. Його адвокат Вадим Лялін заявив газеті, що Вороненков підставив його клієнта під кримінальну справу, а той дав свідчення на екс-депутата

Адвокат збирається клопотати про умовно-дострокове звільнення Качура й не пов'язує вбивство у Києві з кримінальним переслідуванням екс-депутата в Росії. Лялін схиляється до версії про політичний мотив і не виключає версію про борги Вороненкова.

"Ъ" зазначає, що у ЗМІ ходила версія про можливу причетність до вбивства колишнього цивільного чоловіка Марії Максакової – "злодія в законі" Володимира Тюріна (Тюрік), але його колишній адвокат Сергій Біляк назвав це нісенітницею.

За даними українських правоохоронців, Вороненкова застрелив 28-річний громадянин України Павло Паршов, який народився в Севастополі й навчався диверсіям у Росії. Він був поранений і помер у лікарні в день убивства російського політика.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування