"Голос України" опублікував закон про декларації членів ГО

Середа, 29 березня 2017, 09:27
Голос України опублікував закон про декларації членів ГО

Офіційна газета Верховної Ради "Голос України" опублікувала закон, відповідно до якого члени антикорупційних громадських організацій зобов'язані подавати електронні декларації.

Закон, опублікований у середу, набуде чинності наступного після опублікування дня, тобто 30 березня.

Відповідно до нього, декларації зобов'язані будуть подавати фізичні особи, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм (проектів) технічної допомоги або іншої, у тому числі безповоротної, допомоги в сфері запобігання, протидії корупції (як безпосередньо, так і через третіх осіб або будь-яким іншим способом, передбаченим програмою).

Також декларації будуть подавати фізособи, які систематично виконують роботи, надають послуги з імплементації стандартів у сфері антикорупційної політики, - якщо фінансування таких робіт здійснюється безпосередньо або через третіх осіб за рахунок технічної або іншої допомоги в сфері протидії корупції.

Крім того, декларування поширюється на керівників (членів вищого органу управління) громадських об'єднань, інших непідприємницьких товариств, що здійснюють діяльність, пов'язану із запобіганням корупції.

Парламент також зобов'язав подавати декларації кандидатів на посаду президента й мера, у депутати Верховної Ради й місцевих рад, членів спостережних рад державного банку, держпідприємства або прибуткової держорганізації, а також Суспільної ради добропорядності.

Всі вищевказані особи подають перші декларації в 2018 році за період від дня вступу цього закону в чинність до 31 грудня 2017 року.

Члени антикорупційних громадських організацій зобов'язані будуть указувати в декларації відомості про назву програми (проекту) технічної допомоги.

Також прописано, що не може бути віднесено до інформації з обмеженим доступом відомості про розміри, види зарплати, благодійної допомоги, які надаються вищевказаним особам.

Крім того, закон продовжив до 1 травня строк подачі декларації для осіб, які подають її вперше.

Як відомо, 27 березня президент Петро Порошенко підписав нашумілий закон, відповідно до якого члени антикорупційних громадських організацій зобов'язані подавати електронні декларації.

Водночас у зв'язку з тим, що зобов'язання заповнювати електронні декларації для членів антикорупційних громадських організацій з'явиться з 2018 року, Порошенко підтримав необхідність створення робочої групи за участю представників громадських організацій, Адміністрації президента й депутатів ВР для узгодження змін до відповідного закону.

"Українські новини"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування