Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У міністерстві освіти Латвії зрозуміли український закон про освіту

Субота, 30 вересня 2017, 03:26

Міністр освіти і науки Латвії Карліс Шадурскіс назвав зрозумілими кроки України щодо забезпечення передумов для вивчення державної мови.

Про це Шадурскіс заявив під час зустрічі з міністром закордонних справ України Павло Клімкіним, повідомляє прес-служба МЗС.

"Кроки України щодо забезпечення передумов для вивчення державної мови в системі освіти є зрозумілими", - сказав міністр.

На прикладі досвіду Латвії він відзначив важливість створення передумов для учнівської молоді здобути необхідні знання державної мови і не бути дискримінованими на ринку праці своєї країни.

У свою чергу, Клімкін відзначив інтерес України у запозиченні латвійського досвіду щодо функціонування системи освіти з використанням мов національних меншин.

Під час зустрічі сторони відзначили тісну співпрацю між Україною та Латвією в освітній сфері, зокрема на міжуніверситетському рівні.

Міністри Клімкін і Шадурскіс підписали угоду між Урядом України і Урядом Латвійської Республіки в сфері освіти, науки, молоді і спорту.

Як відомо, 25 вересня президент Петро Порошенко підписав закон "Про освіту", ухвалений парламентом 5 вересня.

Зазначений закон започатковує реформу освіти в Україні. Він звужує використання в українських навчальних закладах мов нацменшин.

З критикою нового закону виступила Угорщина. "Ніж у спину", - заявило її МЗС.

Міністр людських ресурсів Угорщини Золтана Балога заявила, що український закон про освіту суперечить багатьом міжнародним конвенціям і зобов’язанням, які Україна взяла на себе щодо європейських держав.

Румунська спільнота Чернівецької області просила президента ветувати новий закон "Про освіту".

У свою чергу міністр освіти Лілія Гриневич наголошує, що ухвалена мовна стаття закону "Про освіту" відповідає Конституції України.

29 вересня міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу до Венеціанської комісії.

Парламентська асамблея Ради Європи отримала запит на проведення дебатів за законом "Про освіту" під час сесії, що відбудеться 9-13 жовтня.

Детальніше про конфлікт довкола освітнього закону читайте в статтях: "Угорський мовний шантаж: чи поховає Будапешт європейське майбутнє Українита "Мовний конфлікт з Європою: як діяти Києву, щоб зберегти норми освітнього закону".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування