Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Порошенко підписав закон, що змінює судочинство

Середа, 22 листопада 2017, 14:04

Президент Петро Порошенко підписав закон, який вносить зміни до низки кодексів в рамках судової реформи в Україні.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Йдеться про закон 6232 "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів".

"Цим законом запроваджуються нові правила судового процесу в цивільному, господарському, адміністративному судочинстві, а також вносяться деякі зміни до правил кримінального процесу", - зазначають там.

При цьому, як повідомляє спікер Верховної Ради Андрій Парубій, закон №6232 скасовує дворічне часове обмеження на розслідування Генпрокуратурою корупційних справ екс-посадовців, відкритих до створення НАБУ. Таким чином, у ГПУ залишаться справи Майдану.

За даними прес-служби президента, новий закон приведе українські правила судового процесу у відповідність із "кращою європейською та міжнародною практикою".

"Це найбільш комплексне реформування процесуального законодавства за останні 26 років", - наголошується в повідомленні.

Зазначається, що норми закону розширять способи судового захисту та засоби доказування у судовому процесі, забезпечать його відкритість та прозорість, добросовісність користування процесуальними правами, компенсацію судових витрат, розумні строки розгляду справ та правову визначеність.

"Також передбачене запровадження системи "електронного суду", яка спростить комунікацію із судом та зменшить витрати на утримання судової системи", - додали у прес-службі.

Як відомо, 3 жовтня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №6232 про внесення змін до низки кодексів, який запускає судову реформу.

Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін повідомив про те, що у Верховній Раді підготували на підпис президенту сфальсифікований текст нової редакції КПК у законі 6232, в якій не врахована правка, за котру голосували парламентарі.

Голова ЦПК пояснив, що йдеться про норму, яка мала не дозволити генпрокурору передати НАБУ всі справи "по поплічниках Януковича".

"Це – правка №176 до розділу 4 президентського законопроекту №6232. Саме ця правка скасовувала в КПК часове обмеження у два роки на розслідування Генеральною прокуратурою корупційних справ колишніх посадовців, розпочатих до створення антикорупційного бюро", - додав Шабунін.

Він зауважив, що дана правка чітко визначала, що ГПУ має закінчити слідство проти Януковича та його команди самостійно, скільки б ще часу це не потребувало.

Мета правки – не дати заблокувати роботу НАБУ старими і безнадійними справами ГПУ.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування