Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зміни до КПК передбачають, що справи Майдану залишаться у ГПУ - Парубій

Вівторок, 21 листопада 2017, 18:05

У фінальній редакції закону №6232 про зміни до Кримінального процесуального й інших кодексів залишається поправка, яка скасовує дворічне часове обмеження на розслідування Генпрокуратурою корупційних справ екс-посадовців, відкритих до створення НАБУ.

Про це повідомив голова Верховної Ради Андрій Парубій, передає "Радіо Свобода".

"У тексті закону про внесення змін до кодексів №6232, який був поданий головним комітетом на підпис голові Верховної Ради і підписаний 30 жовтня 2017 року, і направлений на підпис президентові врахована поправка №176 народних депутатів Сотник і Сироїд – відповідно до того, як визначився парламент. У даний момент оригінал закону перебуває на підписі у президента", - розповів спікер парламенту.

Він зазначив, що "усі сторінки тексту закону оцифровані, Адміністрація президента тепер є розпорядником документа".

Як відомо, голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін повідомив про те, що у Верховній Раді підготували на підпис президенту сфальсифікований текст нової редакції КПК, в якій не врахована правка, за котру голосували парламентарі.

Голова ЦПК пояснив, що йдеться про норму, яка мала не дозволити генпрокурору передати НАБУ всі справи "по поплічниках Януковича".

"Це – правка N176 до розділу 4 президентського законопроекту N6232. Саме ця правка скасовувала в КПК часове обмеження у два роки на розслідування Генеральною прокуратурою корупційних справ колишніх посадовців, розпочатих до створення антикорупційного бюро", - додав Шабунін.

Він зауважив, що дана правка чітко визначала, що ГПУ має закінчити слідство проти Януковича та його команди самостійно, скільки б ще часу це не потребувало.

Мета правки – не дати заблокувати роботу НАБУ старими і безнадійними справами ГПУ.

Як повідомлялося, 3 жовтня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №6232 про внесення змін до низки кодексів, який запускає судову реформу.

Після цього низка депутатів і юристів заявили, що до прийнятого закону нардеп-"радикал" Андрій Лозовой вніс шкідливу поправку, яка дозволить уникнути покарання колишнім членам Партії регіонів.

За їхніми словами, ця поправка зменшує строки розслідування з 2, 3, 5, 10 чи 15 років до 3 чи 6 місяців. Таким чином, пояснюють вони, кількість відмов у початку розслідування при неочевидних злочинах значно збільшиться, оскільки правоохоронці не братимуть на себе відповідальність розслідувати ці злочини так швидко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування