Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справа Єфремова: Парубій розповів про тотальну зраду МВС у Луганську

П'ятниця, 6 липня 2018, 13:54

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що співробітники Міністерства внутрішніх справ у Луганській області у квітні 2014 року відпустили із СІЗО шестеро злочинців, якими керували спецслужби РФ для окупації частини території.

Про це він сказав під час допиту як свідка у Старобільському райсуді Луганської області у справі про державну зраду Олександра Єфремова.

Перед цим адвокат запитав, чи відомо йому, що напередодні захоплення управління СБУ у Луганській області 6 квітня 2014 року співробітники тієї ж СБУ разом з групою "Альфа"  провели масштабну спецоперацію і затримали шість особливо небезпечних злочинців у складі 6 осіб. Зокрема, особи на прізвище (Валерій) Рельке.

"Згодом їх всіх відпустили. По чиїй ініціативі вони були відпущені і коли?", - запитав захисник Єфремова.

"По інформації, яку я отримав, це було зроблено за ініціативою обласного управління МВС під приводом так званого способу пом'якшити настрій на вулиці. Вважаю, що ця дія була неправильною, злочинною і призвела до наступних подій у Луганській області", - відповів Парубій.

Він розповів, що зазначені особи мали безпосередній контакт з російськими спецслужбами і тривалий час вели підготовку  до тих подій, що відбулися, представляли інтереси РФ.

За словами Парубія, Рельке мав прізвисько "німець" і за даними української контррозвідки він виконував прямі вказівки ФСБ РФ.

На питання адвоката, чи всі дії МВС у Луганській області були виконані для попередження того, що там відбулося, голова парламенту відповів, що ні

"Вважаю, що був саботаж цілих підрозділів. Коли антитерористичний центр затверджував план проведення антитерористичної операції і звільнення Служби безпеки. Я був свідком, коли цілі підрозділи саботували рішення", - розповів Парубій.

"Я пригадую одного разу, після подібного рішення, яке було нами ухвалене, полк внутрішніх військ, який мав забезпечити очищення території від цивільних людей, сказав, що не може покинути місце свого розташування, бо заблоковані пікетуючими", - додав голова ВР.

Він зазначив, що згодом з'ясував, що на так званому пікеті були присутні "5 чи 6 жіночок старшого віку з плакатами".

"На питання,  чому вони не виходять, один із працівників МВС відповів, що у луганчан стріляти не будуть", - уточнив спікер.

Він також розповів, що на той час біля луганської Служби безпеки були сотні пікетувальників, яких підтримували бойовики у змові з обласною владою, і  планували провести дитяче свято та ярмарки, а також узгоджували питання забезпечення харчування, наметів та іншого.

На його думку,  присутність цивільного населення унеможливлювало проведення АТО.

"Хочу зазначити, що підведення цивільного населення під будівлю (СБУ у Луганську - ред) політичними силами області вважаю злочином", - додав Парубій.

Він додав, що більшість місцевої влади підіграла сценарію РФ і стали співучасниками подій і винуватцями тисячі смертей.

Раніше спікер Верховної Ради Андрій Парубій розповів, як їздив до Луганська, коли бойовики захопили будівлю місцевої СБУ і просив загарбників скласти зброю.

Як повідомлялося, екс-голову фракції "Партії регіонів" Олександра Єфремова обвинувачують у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст.110, ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 258-3, ч. 3 ст. 27, ст. 341, ч. 5 ст. 27, ст. 341 КК України.

Єфремова затримали за підозрою в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України 30 липня 2016 року в аеропорту Києва. 1 серпня Єфремова взяли під варту.

Крім посягання на територіальну цілісність і недоторканність країни Єфремова підозрюють у  у прямій підтримці злочинної організації "ЛНР", а також незаконному заволодіння майном "Луганськвугілля".

27 квітня екс-депутату продовжили арешт до 24 червня, а 15 червня – ще на 2 місяці, до 13 серпня.

Яна Міланова, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: