Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна готова на обмін виключно з Росією, а не ОРДЛО – Геращенко

Четвер, 2 серпня 2018, 13:04

Україна готова на обмін в’язнів з Росією, але не з бойовиками окупованих територій Донецької та Луганської області.

Про це у Facebook написала уповноважена президента з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко.

"Українська сторона стоїть на позиції передачі 36 росіян тільки РФ, а ніяким не ОРДЛО, в обмін на звільнення наших в російських тюрмах", – зазначила вона.

Геращенко стверджує, що представники РФ на засіданнях Тристоронньої контактної групи блокують постановку в порядок денний питання про обмін. Посилаються нібито не те, що це не питання Мінську, а Росія не присутня на Донбасі.

"Питання ускладнюється й тим, що координатор ОБСЄ Тоні Фріш теж не ставить це питання в порядок денний як окреме, й робить вигляд, що не розуміє, чому українська сторона категорично не погоджується на заяви ОРДЛО про "обмін всіх установлених на всіх установлених", – написала уповноважена президента.

Вона наполягає, що бойовики вимагають від Києва майже 300 осіб, серед яких росіяни, беркутівці, причетні до терактів в Одесі і Харкові, водночас, не підтверджуючи і приховуючи українських утримуваних. При цьому представники терористів готові віддати менше 25 українців.

"Тому омбудсмен Денисова спрямує чергового листа на свою візаві Т. Москалькову з ініціативою гуманітарного обміну", – зазначає Геращенко.

Крім того, за її словами, не відповідає дійсності те, що бойовики готові обміняти двох українських військових на керівника Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимира Рубана.

"Ніколи ОРДЛО не пропонували за цього "генерала" двох наших військових. Один раз йшлося про формулу один – на один, а потім ОРДЛО просто включили його прізвище в свій загальний список, де майже триста осіб і заявили, що ніяких малих обмінів не буде, тільки всіх на всіх", – каже уповноважена президента.

На її думку це "позиція, надиктована в Кремлі".

"Але якщо всіх на всіх, то ми вимагаємо включити в цей список і всіх бранців Кремля в російських тюрмах: Сенцова, Кольченка, Сущенка, Балуха, Гриба, Карпюка, всі інших", – наголосила Геращенко.

Водночас, адвокат Рубана Валентин Рибін уточнив у Facebook, що його підзахисного терористи готові обміняти на Сергія Глондаря і Олександра Корінькова, "що знаходяться в полоні з часів Дебальцевського котла".

Напередодні стало відомо, що Володимир Рубан хотів піти на угоду зі слідством для обміну.

Правоохоронці завершили розслідування у справі нардепа Надії Савченко та Рубана.

Савченко та Рубану інкримінують вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади, посягання на життя державного чи громадського діяча, готування до терористичного акту, сприяння терористичній організації та незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами та вибуховими речовинами.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: