Вілкула профінансували працівники компаній Ахметова і Новинського

Середа, 27 березня 2019, 17:54

Передвиборчу кампанію кандидата в президенти Олександра Вілкула профінансували працівники підприємств олігархів Ріната Ахметова та Вадима Новинського.

Про це повідомляє громадський рух "ЧЕСНО" з посиланням на звіт, оприлюднений на сайтах Центральної виборчої комісії та Нацагентства з питань запобігання корупції.

Майже третину внесків дали мешканці Кривого Рога, міським головою якого є батько Олександра Вілкула – Юрій Вілкул.

Виборчий фонд кандидата у розмірі 116,8 мільйона гривень профінансували виключно фізичні та юридичні особи, загалом понад 380 осіб.

Активісти стверджують, що керівники підприємств Ахметова складають двадцятку головних спонсорів – вони перераховували суми у понад 1,5 мільйона.

Зокрема, 1,6 мільйона Вілкулу переказав Володимир Коломієць, ймовірно, директор зі збуту "Запоріжсталі" Ахметова, який балотувався до Запорізької облради від "Опозиційного блоку".

Такі ж суми пожертвувала ще два працівника "Запоріжсталі": начальниця фінансового департаменту Марина Гиря та начальник управління з підбору комплектування та розвитку персоналу Сергій Койпиш.

Такий самий внесок до виборчого фонду зробили Муса Магомедов, гендиректор "Авдіївського коксохімічного заводу" з корпорації "Метінвест" Ахметова, та Сергій Гоман – директор "Запоріжвогнетрив" з групи "СКМ".

Ще 1,15 мільйона пожертвував так само пов'язаний з підприємствами Ахметова Сергій Шовгеля. Людина з таким іменем очолювала Запорізьку ТЕЦ, що входить до енергетичного холдингу "ДТЕК".

Серед донорів кампанії Вілкула є й бізнес-партнер Ахметова – нардеп Вадим Новинський, а також прес-секретар його "Смарт-Холдингу" Євген Загорулько. Обоє переказали кандидату по 1,65 млн грн.

Понад 31,8 мільйона гривень дали Вілкулу 200 мешканців Кривого Рога, мером якого є батько кандидата.

Активісти зазначають, що внески різняться від 15 тисяч гривень до 1,15 мільйона.

"Із ТОП-20 внескодавців із Кривого Рога 13 осіб переказали по 495 тисяч гривень. Це переважно місцеві правоохоронці, бізнесмени, профспілкові діячі, комунальники", – йдеться у матеріалі.

Кампанію Вілкула фінансували також люди, котрі намагалися отримати посади у правоохоронній системі

Ще два донори, які переказали Вілкулу по 495 тисяч, Олександр Ліщина й Ігор Петровський, 2014 року після реєстрації в ЦВК відмовилися балотуватися в нардепи від "Сильної України" Сергія Тігіпка. Вони обоє теж працюють у компаніях, що надають будівельні та комунальні послуги.

Із цією сферою пов'язані й ФОПи-донори кампанії Вілкула Віталій Літвінов, Сергій Гутовський та директор підприємства Андрій Коваленко.

Читайте також: Що треба знати про головних кандидатів у президенти: програми, стратегії і спонсори

Нагадаємо:

  • Перший тур виборів президента відбудеться 31 березня, другий – 21 квітня. Участь в них візьмуть 39 кандидатів.
  • За даними дослідження КМІС, проведеного 14-22 березня, лідером серед кандидатів у президенти є Зеленський, за якого готові віддати свої голоси 32,1%.  Порошенка і Тимошенко підтримують 17,1% і 12,5% відповідно.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: