У Євросоюзі пояснили, чому важливі Мінські угоди

Середа, 4 грудня 2019, 03:49

Представниця Європейської служби зовнішніх справ Улла Хаканен заявила, що Мінські угоди важливі, оскільки передбачають залучення Росії до процесу розведення військ на Донбасі.

Джерело: "Укрінформ" з посиланням на Хаканен

Пряма мова: "Це явище підкреслює важливість Мінських угод, навіть з урахуванням усіх їхніх недоліків. Це поки що єдиний погоджений робочий документ у процесі врегулювання на Донбасі. Там є перелік військ і типів озброєння, які не мають перебувати поблизу контактної лінії, і Росія є частиною цього формату переговорів. Якщо це дає відповідь на ваше запитання, наскільки Росія є частиною цього конфлікту... Я думаю, що ми всі у цій кімнаті знаємо правдиву відповідь."

Деталі: Таку відповідь Хаканен дала на запитання щодо позиції Євросоюзу з приводу розведення сил та засобів, коли українська сторона виконує накази, а обстріли з боку незаконних формувань РФ тривають.

Нагадаємо:

  • Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що на сьогодні альтернативи Мінським угодами Україна не готує, але запасний план потрібен.

Передісторія:

  • Збройний конфлікт на сході України, спровокований Росією, триває з весни 2014 року. Для його врегулювання створено Тристоронню контактну групу, яка працює у Мінську (Білорусь).   
  • Мінські угоди включають у себе Мінський протокол від 5 вересня 2014 року (перші домовленості Тристоронньої контактної групи у Мінську про тимчасове перемир'я на сході України) та Комплекс заходів щодо виконання Мінського протоколу від 12 лютого 2015 року.
  • Рада Безпеки ООН 17 лютого 2015 схвалила цей комплекс заходів та декларацію президента України, Росії, Франції та канцлера Німеччина на його підтримку.
  • 21 вересня 2016 року у Мінську підписали рамкове рішення ТКГ про розведення сил і засобів на трьох ділянках: у Золотому, у Петровському та в Станиці Луганській. Це було доповненням до протоколу від 5 вересня 2014 року, меморандуму від 19 вересня 2014 року та комплексу заходів із виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 року.
  • Влітку-восени 2019 року відбулося розведення на трьох тестових ділянках: у червні – поблизу Станиці Луганської, у жовтні – біля Золотого, в листопаді – в районі Петрівського й Богданівки.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: