Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Не анексований, а окупований: МінТОТ пояснив, як називати Крим

П'ятниця, 20 листопада 2020, 14:00
Не анексований, а окупований: МінТОТ пояснив, як називати Крим

Помилково називати Крим "анексованим", правильно – "тимчасово окупованим" Росією, інформує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. 

Джерело: заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ігор Яременко під час презентації аналітичної доповіді "Нова політика деокупації: дороговкази та перестороги", підготовленої Радою зовнішньої політики "Українська призма"; МінТОТ

Пряма мова Яременка: "Єдина країна, яка називає Крим і Севастополь анексованими - це Російська Федерація. Вся міжнародна спільнота використовує формулювання "тимчасово окуповані території" як щодо півострова, так і щодо Донбасу. Дозволяється також використання формулювання "спроба анексії" щодо Криму, але не "анексія".

Це вкрай важливо і для нас у тому числі. Це підкреслює відповідні зобов’язання РФ за міжнародним гуманітарним правом"

Деталі: У МінТОТ зазначають, що використання терміну "анексований" щодо українського півострова Крим – регулярна помилка, якої припускаються як засоби масової інформації, так і експертне середовище. 

Згідно з українським законодавством, Кримський півострів включно з містом Севастополь є тимчасово окупованими Російською федерацією територіями України.

Яременко нагадав, що визначення "анексія" фактично продовжує російський наратив про те, що питання повернення Криму та Севастополя до України начебто є закритим.

У МінТОТ із цим не згодні й наполегливо просять користуватися терміном "тимчасова окупація", адже, впевнений Яременко, "Крим повернеться під контроль України".

Цьому передувало: Третій Комітет Генасамблеї ООН 18 листопада вкотре визнав незаконними російські органи влади в Криму.

В останній резолюції Комітету засуджується незаконне встановлення російської юрисдикції та адміністрації в Криму і окремо наголошується, що органи та посадові особи Російської Федерації, створені в тимчасово окупованому Криму, є незаконними, і їх слід називати виключно "окупаційними органами Російської Федерації".

Росія вважає Крим своєю територією на підставі псевдореферендуму від 18 березня 2014 року, який не визнає ні Україна, ні демократичний світ.

Довідка: Анексія – це насильницьке приєднання державою всієї або частини території іншої держави в односторонньому порядку. За міжнародним правом анексія як один із видів агресії тягне за собою міжнародно-правову відповідальність.

Окупація – це зайняття збройними силами частини держави або всієї її території без отримання суверенних прав на ці території. Окупація, на відміну від анексії, не призводить до зміни юридичної належності території.

У результаті анексії місцеве населення приєднаної території, як правило, утворює етнічну (національну) меншину у складі іншої держави.

Знати більше: Back in the USSR. Як змінюється Крим під російською окупацією

Нова кримська резолюція ООН: тренди-2020 і битва за підтримку

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування