В окупованому Криму майже вичерпались запаси питної води – еколог

Вівторок, 22 грудня 2020, 16:13
В окупованому Криму майже вичерпались запаси питної води – еколог

Дефіцит питної води в окупованого Криму виник через водні потреби російських військових баз та промислових об'єктів.

Джерело: DW

Деталі: Окупанти днями повідомили, що через падіння притоку води в Щасливенське і Загірське водосховища, зокрема жителям Ялти, подаватимуть воду по шість годин на добу. 

Люди скаржаться, що навіть після включення за графіком, вода має жовтуватий відтінок і тече зі слабким напором.

За словами начальниці відділу агрометеорології "Укргідрометцентру" Тетяни Адаменко, п'ять років тому на анексованому українському півострові випало лише 70% річної норми опадів і відтоді водний баланс у цій зоні не відновлюється.

Заступник директора з наукової роботи Інституту водних проблем і меліорації НААН Михайло Яцюк розповів, що наразі у Криму ситуація стабілізувалася, бо йшли дощі, але опадів випало недостатньо, щоб наповнити джерела.

За його словами, самопроголошена "влада" Криму практично вичерпала запаси питної води, сформовані природними стоками.

Пряма мова Яцюка: "Північно-Кримський канал не працює, водосховища не наповнюються та вже перетворилися на деградаційні екологічні об'єкти. Через глобальне потепління не наповнюються місцеві річки та озера, які формуються стоками".

Яцюк вважає, що сподіватися на рясні опади, сніг та талу воду з гір, які б могли наповнити водойми на півострові, кримчанам не варто, оскільки метеорологи прогнозують цього року таку ж теплу і безсніжну зиму.

За словами заступниці постпреда президента в АР Крим Таміли Ташевої, для потреб цивільного населення питної води у Криму цілком достатньо, але дефіцит виникає через водні потреби російських військових баз та промислових об'єктів.

Читайте також: Що відбувається з окупованим Кримом без дніпровської води. 13 фактів

Вода за графіком. Чому в Криму третій тиждень вимикають воду

Передісторія:

  • Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді через Північно-Кримський канал. Після окупації Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів припинили. Українська влада неодноразово заявляла, що водопостачання Криму буде відновлено лише після деокупації півострова.
  • Через брак води у Криму окупанти ввели жорсткі графіки подачі води в Сімферополі, Сімферопольському та Бахчисарайському районах, Алушті та прилеглих селищах, Ялті, Білогірську та Євпаторії. Водопостачання Сімферополя в основному переорієнтували на підземні джерела, у Ялті воду будуть подавати по годинах.
  • Окупаційна влада заявила, що у квітні 2021 року в систему водопостачання Сімферополя нібито почне надходити прісна вода з водозабору, який наповнять за допомогою додаткових свердловин, хоча викачування води з підземних джерел вже призвело до засолення ґрунтів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: