Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Зеленського відповіли на закиди стосовно призначення 28 суддів, зокрема двох суддів Майдану

П'ятниця, 3 грудня 2021, 20:15
У Зеленського відповіли на закиди стосовно призначення 28 суддів, зокрема двох суддів Майдану
Ілюстративне фото із facebook-сторінки ВРП

В Офісі президента заявили, що Вища рада правосуддя не має сумнівів щодо фахової підготовки 28 суддів, призначених на посади 1 грудня.

Джерело: пресслужба Офісу президента

Дослівно: "У всіх поданнях про призначення суддів, які надійшли на адресу Президента України, Вища рада правосуддя своїм рішенням констатувала відсутність обґрунтованого сумніву щодо відповідності кандидатів на посаду судді критерію доброчесності чи професійної етики або інших обставин, які можуть негативно вплинути на суспільну довіру до судової влади у зв’язку з призначенням на посаду судді.

Як вказано в надісланих поданнях, такі висновки Вищої ради правосуддя були зроблені за результатами розгляду рішень Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про відповідність кандидатів займаній посаді судді за підсумками кваліфікаційного оцінювання".

Деталі: У повідомленні зазначили, що після призначення на посаду суддю не звільняють від юридичної відповідальності. При наявності достатніх доказів і доведення провини, вони можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності за скоєні злочини та звільнені із займаних посад.

Президент Зеленський сподівається на оновлення Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів разом із небайдужою частиною суспільства.

Для довідки в повідомленні додали, що за час своєї каденції Зеленський призначив понад 800 суддів.

Передісторія: 

  • 1 грудня Зеленський призначив на посади суддів у місцеві суди першої інстанції 28 кандидатів із переліку, наданого Вищою радою правосуддя. Двоє з них були причетні, за повідомленням експертів, до переслідування в 2014 році учасників Революції гідності. 
  • Юридична фундація Dejure оприлюднила негативні висновки Громадської ради доброчесності стосовно 21 з 28 суддів, яких призначив 1 грудня президент Зеленський. Згідно з законом, суддя, який отримав негативний висновок ГРД, не вважається таким, що пройшов кваліфікаційне оцінювання, поки рішення щодо нього не ухвалить Вища кваліфікаційна комісія суддів у повному складі.
  • Громадські активісти просили 25 листопада Зеленського не призначати 91 з переліку ВРП, адже вони не пройшли кваліфікаційну перевірку.

Денис Карловський, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: