Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російська церква окупувала Києво-Печерську лавру у XVII столітті – ПЦУ повертає своє по праву

Четвер, 12 січня 2023, 12:54
Російська церква окупувала Києво-Печерську лавру у XVII столітті – ПЦУ повертає своє по праву
Свято-Успенський собор, ФОТО ІЗ САЙТУ ПЦУ

У Православній церкві України зазначили, що вона як правонаступниця Київської Митрополії, має повне право на її спадщину, тобто на Києво-Печерську лавру. У ПЦУ зазначають, що Московія взяла українські святині в духовну окупацію на понад три століття. 

Джерело: Православна церква України 

Дослівно: "Для українського народу є великою духовною радістю те, що давня українська святиня, в центрі української столиці, нарешті почала звільнятися від духовної окупації.

Реклама:

І що вперше за кількасот років в головному храмі Лаври лунала очолена ієрархами молитва рідною мовою рідної української церкви – визнаної помісної, автокефальної ПЦУ, яка є правонаступницею давньої Київської митрополії.

Так, саме наша церква, яка має патріарший і синодальний Томос про автокефалію, є канонічною правонаступницею давньої Київської Митрополії, а відтак – і її історичної спадщини.

Але аж ніяк це не спадщина нинішньої юрисдикції невизначеного статусу, яка до недавнього часу не боялася називатися УПЦ Московського Патріархату.

ВІДЕО ДНЯ

Російська церква окупувала і, фактично, привласнила Києво-Печерську лавру у XVII столітті".

Деталі: У ПЦУ повідомили, що історично давня Київська Митрополія існувала з Лаврою близько 635 років (1051 – 1686), а Московський Патріархат владарював у святині майже вдвічі менше – 337 (1686 – 2023).

Цьогоріч богослужіння ПЦУ у головному храмі Києво-Печерської лаври було першим за 337 років звільненням від "духовного ярма Москви". 

ПЦУ публікує історичну довідку. Відзначається, що в 1941 році Успенський собор підірвали російські більшовики, заздалегідь його замінувавши.

А в 1718-му році у Лаврі разом з численними будівлями згоріли величезний архів і бібліотека, де зберігалися грамоти, укази, старовинні видання й рукописи княжих часів.

Після пожежі московські "літописці" взялися переписувати історію древнього монастиря відповідно до інтересів новопроголошеної російської імперії.

До XVIIІ століття богослужбовою мовою в Печерському монастирі була церковнослов’янська мова української редакції, яку за наказом царя Петра І заборонили і замінили на московську.

За часів Петра І Київській Лаврі було наказано, щоб рукописи до друку "присылать в Московскую типографскую контору прямо от той Лавры". То був період цензури, заборон і покарань за україномовні тексти.

У ПЦУ зазначають, що Росія також "привласнила" святих, що спочивають на території Лаври: "З понад 120 спочилих святих більше 100 були кліриками Київської Митрополії".

Проте у 1762 році російська церква проголосила Печерських святих "загальноросійськими".

Дослівно: "Багато фактів з історії цієї тисячолітньої київської святині лишаються для нас досі невідомими. Але ми віримо, що світло правди потроху розвіє темряву омани.

Важливо те, що вже розбиті кайдани нашої трьохсотлітньої духовної окупації".

Передісторія:

  • 5 січня міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської Лаври офіційно повернули у державне користування, а намісник Лаври від УПЦ МП Павло (Лебідь) не з'явився на підписання акту повернення культових споруд.
  • 7 січня митрополит ПЦУ Епіфаній вперше провів різдвяне богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: